Cégvilág

Hiába tiltakozik a kamara, csökkenek a gyógyszertámogatások

Megkezdődtek az egyeztetések az ez évi, illetve a jövő évre vonatkozó gyógyszertámogatások csökkentéséről, amelyet kormányhatározat írt elő - közölte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) pénteken az MTI megkeresésére.

Mint emlékeztettek: a 2012. és 2013. évi költségvetési hiánycél biztosításához szükséges további intézkedésekről szóló, a Magyar Közlönyben kedden megjelent határozat szerint Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszternek - Matolcsy György nemzetgazdasági tárcavezető bevonásával - február 29-ig kell javaslatot tennie a gyógyszertámogatások ez évi csökkentésére.

Mindezek mellett, a Széll Kálmán Tervben bejelentett 2013. évi gyógyszertámogatásokat érintő intézkedéseken felül, március 14-ig kell javaslatokat tenni további megtakarítási intézkedésekre.

Az OEP-nek a tárgyalások lezárultáig további kérdésekre nincs felhatalmazása válaszolni - írták.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) szerdán, a kormányhatározatra reagálva, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a gyógyszertámogatások további csökkentésével a gyógyszertárak árrésbevételei is tovább csökkenhetnek, ez pedig akár a lakossági gyógyszerellátás súlyos zavarait is okozhatja.

Banai Péter Ernő, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára egy szerdai sajtótájékoztatón a gyógyszerkassza-megtakarítások összegére vonatkozó kérdésre azt válaszolta, hogy idén néhány milliárd forint, jövőre ennél jóval nagyobb mértékű megtakarítás is elérhető. A pontos összeg a kormányhatározat szerint készítendő előterjesztések és a kormány döntése alapján határozható meg - fűzte hozzá.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár csütörtökön, egy szakmai konferencián tartott előadásában a kormányhatározatban foglaltakra reagálva türelmet kért. Mint mondta, a gyógyszerkasszával összefüggésben több uniós és gazdaságpolitikai kérdést kell még tisztázni.

Ugyanezen a konferencián a gyógyszerkasszával kapcsolatos intézkedésekről szólva a szakma érintett képviselői, köztük Dávid Tamás, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének ügyvezetője igazgatóhelyettese és Bogsch Erik, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének elnöke egybehangzóan kijelentette, hogy a gyógyszeripar szereplői több terhet már nem tudnak elviselni, nem lehet további megszorítást elérni a szektorban.

A Magángyógyszerészek Országos Szövetsége aznapi közleményében azt fogalmazta meg: véleményük szerint újabb tízmilliárdokat már nem lehet úgy kivonni a gyógyszerkasszából, hogy a betegek terhei ne növekedjenek, és a gyógyszerellátás biztonsága ne csökkenjen.

gyógyszer gyógyszertámogatás csökkentés egészségügy
Kapcsolódó cikkek