A hosszan tartó hideg az egész balkáni régióban ellátási gondokat okozott, és több esetben került sor a villamosenergia-export korlátozására. Az elmúlt hétvégén a szerb kormány elvonta a korábban februárra, aukción értékesített határon való szállítási jogosultságokat a piaci szereplőktől, és azt a lakossági áramellátásnak rendelte alá, az állami energiavállalat (EPS) közreműködésével.

A rendkívüli helyzetre való tekintettel az MVM az elmúlt hétvégén mozgósította az erőforrásait, és portfóliója maximális kihasználásával kisegítette déli szomszédját. Hétfőtől vasárnapig történő jelentős, néhány tíz gigawattóra villamos energiát szállított, derül ki a cég közleményéből.

Horvátországban a rendkívüli időjárás kevésbé okozott a szerbiaihoz hasonló problémákat, így a horvát állami energia vállalatnak (HEP) a normális ügymenet keretén belül tudott az MVM értékesíteni nagyobb mennyiséget erre a hétre. Az MVM naponta értékeli a szomszédos országokban a kialakult helyzetet, és ennek megfelelően dönt a további beszerzésekről. Bár az enyhülés megkezdődött, e héten is folytatódhatnak a szállítások.

A magyarországi importban észak felől ezalatt nem történt semmilyen rendkívüli változás, a kereskedelmi szállítások a menetrendeknek megfelelően alakultak. A szerbiai export a múlt hétihez képest több mint 20 százalékkal, a horvátországi több mint 10 százalékkal nőtt.

Mindeközben a magyarországi fogyasztás a rendkívüli hideg miatt hosszú ideig rekord-közelben volt, így a hazai erőműpark is nagy kihasználtsággal működött. A legfrissebb előrejelzések alapján a napi középhőmérséklet déli szomszédainknál jövő héten már valószínűleg fagypont felett lesz, így az igény csökkenésével kalkulál az MVM.