Cégvilág

Íme, egy új táblagép 60 ezerért

A KDE piacra dobja saját, Linux operációs rendszerrel működő táblagépét, ami ugyan nem egy erőmű, de a nyílt forráskódú szoftverek kedvelőinek jó választás lehet.

A Spark néven a polcokra kerülő táblagépet a Linux alapokra épülő Mer operációs rendszer hajtja, ez a MeeGo közösség által átalakított verziója, amit a KDE Active plazma megjelenítési rendszer egészít ki. A Digital Trends szerint az interfész csinos és tekintve, hogy erre a táblagépre szabadon installálható egy másik operációs rendszer, elgondolkodtathatja a szektor iránt érdeklődőket. Ez az első, Linux alapú, tömeggyártott táblagép a piacon, ami 200 eurós, vagyis mintegy 60 ezer forintos árával vonzhatja azokat, akik nem ragaszkodnak az Androidhoz vagy az Amazon Kindle gépéhez.

Persze ez némi kompromisszumot jelent, hiszen a 7 inches kijelzőjű Sparkot egy 1Ghz-es ARM processzor működteti, mindössze 512 Mb RAM-mal és vélhetően viszonylag alacsony felbontással, bár a 800x600-as kijelző hírét egyelőre nem erősítették meg. Ami a tartalmakat illeti, a KDE ígérete szerint app store és e-könyvtár is létesül majd a táblához, de akár külső szoftverírók és kiépíthetnek elektronikus üzleteket a nyílt forráskódú géphez

kde linux tábla spark MeeGo táblagép
Kapcsolódó cikkek