Cégvilág

Jöhet a nemzeti dohánybolt

Várhatóan ismét elhalasztják a dohány-kiskereskedelmet állami kézbe adó törvényjavaslat országgyűlési zárószavazását - derült ki az alkotmányügyi bizottság hétfői ülésén.

Múlt héten a Fidesz javaslatára már egyszer lekerült az Országgyűlés napirendjéről a végszavazásra váró előterjesztés, amely szerint a dohány-kiskereskedelem joga kizárólagosan az államé lenne, a dohánytermékeket pedig csak meghatározott számú, koncessziós szerződés alapján működő dohánybolt árulhatná.

Az alkotmányügyi bizottság hétfőn - 19 igen szavazattal 5 nem ellenében - támogatta a javaslathoz érkezett zárószavazás előtti módosító javaslatot, amelyet Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője nyújtott be. Ezek után kért szót ügyrendi kérdésben a fideszes Vas Imre, aki jelezte, hogy a zárószavazás elhalasztását kérik. Arra hivatkozott, hogy ki akarják kérni az véleményét, amelytől függően akár további zárószavazás előtti módosító indítványokat is benyújthatnak.

A hétfői ülés fontosabb döntései közé tartozik a zárószavazás arról, támogassa-e Magyarország az Európai Unió fiskális paktumát. Lapzártánkig ehhez a javaslathoz még csak ellenzéki módosítók érkeztek, amelyeket szinte biztosan nem fogadnak el, de az ülés napján még ez is változhat.

Mindez azért különösen lényeges, mert akkor lehet már ma megtartani a végszavazást is, ha nem fogadnak el egyetlen módosítót sem. Szintén a mai szavazások közt kerül sor az egyháztörvény módosító javaslataira – itt arról van szó, hogy a 14, már egyháznak nyilvánított közösségen kívül újak kaphatnak-e felvételt az egyházak listájára.

Előre jelezni ebben a témában már csak azért sem érdemes, mert a törvény megszületését végig az utolsó pillanatban benyújtott és elfogadott, néha még a törvényalkotók számára is alig követhető változtatások kísérték. Döntenek a köztisztviselőkről szóló törvényről is, módosítják a gyümölcsösök összeírásának szabályait, és határoznak arról a jelentésről, amely azt vizsgálja, hogyan tartották be 2009-ben és 2010-ben a géntechnológiai előírásokat a magyar mezőgazdaságban. A szavazások után pedig többek közt a hungarikumokról szóló törvényjavaslat vitájának megkezdése lehet gazdaságilag is fontos téma.

szavazás dohány dohánytörvény Parlament gyümölcsös
Kapcsolódó cikkek