Cégvilág

Laphír: A kínai Hainan már nem akarja a Malévot

A Malévre elrendelt moratórium és a céghez kirendelt rendkívüli vagyonfelügyelő megbízatása a légitársaság pénzügyi helyzetének rendezéséig, vagy a legrosszabb esetben a felszámolás megindításáig tart - ismertette Fábián Balázs, az állami Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója csütörtökön sajtótájékoztatón.

Emlékeztetett rá, hogy az állami támogatás visszafizettetésére vonatkozó uniós döntés miatt a Malév anyagi pozíciói megrendültek. A vagyonfelügyelő a társaság működését próbálja fenntartani, együttműködve a Malév vezetésével.

Berényi János, a Malév igazgatóságának elnöke beszámolt arról, hogy az igazgatóság pénteken ülést tart, és a rendkívüli vagyonfelügyelővel közösen áttekintik a menedzsment által összeállított likviditási tervet.

A repülőjegyekre vonatkozó kérdésre megismételte: a nemzetközi légügyi szövetségnél, az IATA-nál lévő biztosíték lefed egy bizonyos kört, a IATA-ügynökök kártérítik az utasokat járattörlés esetén. Aki hitelkártyával vásárolt jegyet, annak a bank téríti meg, az utazási irodáknál csomagban vásárolt jegyek vételárát pedig az iroda. Lesznek olyanok, akik kimaradnak a körből, ők jogi úton kérhetik vissza a jegy árát.

A Hainan már lemondott a légitársaságról

A Hainan légitársaság a rossz piaci körülmények miatt felhagyott a Malév megvásárlásának szándékával – olvasható a Beijing Business Today kínai nyelvű napilap csütörtöki számában.

A rossz piaci körülmények miatt a légitársaság magyarországi megvásárlásának projektjét még tavaly leállították - idézi az újság a társaság név nélkül nyilatkozó illetékesét.

A cikk tanúsága szerint a légitársaság Malévvel kapcsolatos esetleges jövőbeni szándékaira azért kérdezett rá a szerző, mert a napokban Magyarországon szakmai körökben ismét felvetették: lehetségesnek tartják a Hainan érdeklődésének fenntartását, és a bejelentésnek nagy sajtóvisszhangja volt.

Malév moratórium vagyonfelügyelő felszámolás
Kapcsolódó cikkek