Cégvilág

Még tanulja a tőzsde szabályait az Őrmester

Mivel nincs fellendülés a személy- és vagyonvédelmi piacon, az Őrmester Vagyonvédelmi Nyrt. az idén és jövőre sem készül részvénykibocsátásra.

 „Még csak szokjuk a légkört a tőzsdén, tapasztalatokat gyűjtünk. Rövid távon biztosan nem lesz kibocsátás, talán 2014-ben lehet ezen újra elgondolkodni” – mondta lapunknak Kincs István. Az Őrmester Vagyonvédelmi Nyrt. elnöke hangsúlyozta: tőzsdei cégként könnyebben tudják elfogadtatni magukat, hiszen a gazdálkodásuk átlátható, negyedévente jelentést kell tenniük.

A cég részvényei 2010. december 1-jével jelentek meg a Budapesti Értéktőzsde virtuális parkettjén. Összesen 259830 darab, ezer forint névértékű névre szóló törzsrészvényt vittek a tőzsdére. Az „alvó” papírokkal csak kisebb mennyiségben kereskedtek eddig. Mivel tulajdonosaik nem is tervezték, hogy megválnak saját pakettjüktől, a közkézhányad csak minimális a papíroknál, a BÉT honlapja szerint az Őrmesternél nem egészen 7 százalék.

Ez persze még változhat a jövőben. „A romániai leányvállalatunk felszámolás alatt van, mert elsodorta az A szolgáltatásainkat az egyik regionális ügyfelünk nem fizette meg, és 30 millió forint behajthatatlan követelést hagyott maga után. Szlovákiában és Szerbiában azonban talpon vagyunk” – fogalmazott Kincs István. Leszögezte: stratégiai döntéseiken nem változtatnak, így maradnak a tőzsdén, de egyre türelmetlenebbül várják, hogy meglóduljon a gazdaság, mert két-három éven belül friss tőkére lesz szükségük a növekedési célok megvalósításához. Ez nem lesz egyszerű feladat, hiszen a vagyonvédelmi szolgáltatások területén ma túlkínálatról beszélhetünk, így nagy az árverseny is. „Az anyavállalat nyereséggel zárt, és az idei év fókuszában is a nyereségesség áll. Van időnk előkészíteni egy jövőbeni tőkeemelést” – mondta.

Húsz évvel ezelőtt az Országos és a Budapesti Rendőr-főkapitányság is tulajdonos volt az Őrmester Kft.-ben. Később azonban hatályba lépett a vagyonvédelmi törvény. A rendőrség attól kezdve már tulajdonosként sem vehetett részt egy olyan vállalkozás életében, amelynek a törvényességi felügyeletét ő maga látta el. Jelenleg a részvények többségét Kincs István és családja birtokolja.

őrmester tőzsde bét vagyonvédelem
Kapcsolódó cikkek