Cégvilág

Nehéz nagy területet találni

Tavaly a bérbeadási volumen rekordot döntött az irodapiacon, összesen 397333 négyzetméternyi területre írtak alá bérleti szerződést, ez jóval meghaladja az elmúlt évek 300 ezer négyzetméteres átlagértékét – összegzett a GVA Robertson ingatlan-tanácsadó.

A kiemelkedő bérbeadási aktivitásnak köszönhetően a kihasználatlansági mutató két év után először csökkent 20 százalék alá, így 2011 végén 19,2-en állt. Ugyanakkor az új átadások volumene 2010-hez képest a felére esett vissza: míg 2010-ben 172 564 négyzetméternyi irodaterülettel nőtt az új kínálat, addig 2011-ben összesen 87 425 négyzetméternyit adtak át, ebből 50 884 négyzetméter a Millennium Városközpontban a K&H részére épített két irodatorony, és a fennmaradó terület 65 százaléka is már bérlőre talált.

A múlt év utolsó negyedében két 15000 négyzetméternél nagyobb bérbeadás történt a 2008 után épült irodaházakban. Mivel az új kínálat volumene csökken, s 2012–13-ban még alacsonyabb érték várható, így az tendencia, hogy a jó lokációjú, kiváló minőségű nagy és egybefüggő területek elfogynak, felgyorsulni látszik. Van olyan lokáció, ahol 5000 négyzetméter feletti igény esetén már nem találnak megfelelő irodaházat, s ennél kisebb esetében sem biztos, hogy sikerül egybefüggő területet kibérelni. Bel-Budán például 5000 négyzetméter feletti igénynél összesen két 2008 után épült irodaház jöhet számításba, Dél-Budán egyetlen épület tud ilyen igényt kielégíteni, és a belvárosban szintén csak egyetlen ilyen található.

„Mivel a bérleti díjak egyelőre stagnálnak, a bérbeadók pedig még több kedvezményt nyújtanak a bérlőknek, ezért addig érdemes körülnézni a piacon, amíg tart a bérlők számára kedvező időszak, és van választási lehetőség. A legtöbb nagyobb területet igénylő, többnyire multinacionális cég számára a lokáció mellett fontosak az irodaház műszaki jellemzői, az üzemeltetés minősége és a költséghatékonyság is. Azokban a 2008–11 között épült irodaházakban, melyek ezeket az igényeket kielégítik, egyre kevesebb a nagyméretű egybefüggő üres rész. Megfelelő bérbeadási stratégiával a jó minőségű területek nemsokára elkelnek” – mondta el Papp Róbert, az irodai részlegek vezetője.

 

bérlő millenium bérbeadó iroda
Kapcsolódó cikkek