Cégvilág

Óriási osztrák korrupciós botrány a pozsonyi reptér eladása körül

Szlovákiában egyre erősebb a gyanú egy osztrák korrupciós hálózatot illetően. A titkosszolgálati dokumentumok alapján indult nyomozás a Die Presse szerint komoly nyomás alá helyez több osztrák bankot.

A bécsi repülőtér, a Raiffeisen Zentralbank és különösen a Meinl Bank került a legnagyobb nyomás alá a 2006-ig visszanyúló ügyben.

A gyanú szerint Mikulás Dzurinda, az akkori miniszterelnök, jelenleg külügyminiszter vezette jobbközép kormánykoalíció tagjai szövetkeztek a szlovák Penta pénzügyi csoporttal a privatizációs szerződések kapcsán, aminek révén jelentős mennyiségű kenőpénz vándorolt az érintett cégekhez. A szlovák titkosszolgálat lehallgatta az ezzel kapcsolatos beszélgetéseket és ezzel beindította a nyomozást a több százmillió eurós ügyben - írja a Die Presse.

A rögzített beszélgetések egyik fontos témája a pozsonyi reptér eladása volt, aminek kapcsán a Penta megvesztegetési pénzekkel elérte, hogy a privatizációhoz a Meinl Bankot kérjék fel tanácsadóként. A két cég között régóta állt fenn szövetség, hiszen 2003-ban együttműködtek a Banka Slovakia megvásárlásakor is. Jaroslav Haščák, a Penta vezére egyébként a Meinl Bank offshore alapját is kezeli. A gyanú szerint a kormánypártoknak nyújtott illegális kedvezményekkel érte el a két cég a privatizációs győzelmet.

A Meinl Bank cáfolta az állításokat, a bécsi reptér pedig állította: nem történt kifizetést a Penta részére. A Penta kitalációnak nevezte a jegyzőkönyvek állításait, de aligha valószínű, hogy a dokumentumok nem hitelesek. Az illetékes bíróság megerősítette, hogy engedélyezte a lehallgatást és Caroll Mitrik, a szlovák titkosszolgálat akkori vezetője egy parlamenti bizottság előtt állította, hogy valóban lezajlott a lehallgatás.

 

Meinl Bank Szlovák Penta osztrák reptér
Kapcsolódó cikkek