Cégvilág

Reál: Vadkapitalizmus uralkodott, mégsem kértünk állami támogatást

A magyar kereskedők húsz éven át versenyhátrányban voltak a multikkal szemben. Az elmúlt két évtizedben vadkapitalizmus uralkodott Magyarországon, a hazai élelmiszerláncok mégsem kértek állami támogatást – mondta a Világgazdaságnak adott interjújában Kujbus Tibor, a Reál Hungária Élelmiszer Kft. ügyvezető igazgatója.

Egyelőre csupán a Reál, a CBA s a Coop válthat be Erzsébet-utalványt, és az Országos Kereskedelmi Szövetség honlapja szerint a Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft. továbbra sem kötött elfogadóhelyi szerződést nemzetközi élelmiszerlánccal. Azt gondolom, megszületik a megállapodás. Másrészt nagyon helyes döntésnek tartom, hogy az állam a kezébe vette az utalványkibocsátást és hogy az Erzsébet-utalvány profitja magyar kézben marad – fogalmazott a menedzser. Hozzátette: a magyar kereskedők húsz éven át versenyhátrányban voltak a multikkal szemben. Más országokban azonban nincs arra példa, hogy a hazai kereskedőket ne védenék valamilyen módon a külföldi láncokkal szemben.

Kujbus Tibor elmondta: a kilencvenes évek közepén előbb megjelent a Metro, majd jöttek a hipermarketek, és sokat lehetett hallani, nem lesz magyar élelmiszer-kereskedelem. Majd az elmúlt évtizedben beléptek a hard diszkontok, amelyek az uniós csatlakozás óta vámmentesen hozhatták be a saját márkás termékeiket külföldről, és újból temetni kezdték a magyar láncokat. Ők pedig semmilyen pozitív diszkriminációban, sem támogatásban nem részesültek, hogy felvehessék a versenyt a nagy tőkehátterű multinacionális cégekkel.

"Az elmúlt két évtizedben mindenki ott nyitott üzletet, ahol akart, akkor volt nyitva, amikor akart, úgy értékesített beszerzési ár alatt, úgy élt vissza az erőfölényével, ahogy akart. Vadkapitalizmus volt a javából. Sokkal nagyobb lehetőséget biztosított a multinacionális vállalatoknak a hatalmas tőkehátterük, amellyel a magyar kereskedők persze nem rendelkeztek. Mi mégis tudomásul vettük a helyzetet, és nem kértünk állami támogatást" – mondta az ügyvezető igazgató.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Erzsébet-utalvány kujbus tibor diszkont reál
Kapcsolódó cikkek