Cégvilág

A szocpol felélesztheti a hazai lakáspiacot

Vidéken, három gyerek esetén akár egy új lakás teljes vételárának 10-15 százalékát is kiteheti a vissza nem térítendő szociálpolitikai támogatás – számolják az OTP Ingatlanpont szakértői, s hozzáteszik: Budapesten ennél kisebb arányú, de még így is jelentős segítség lehet a támogatás az ingatlant vásárlóknak.

A kedvezmény, amelyet a kormány várakozásai szerint mintegy 4-5 ezer család vehet majd igénybe 2012-ben, összesen mintegy 5,2 milliárd forint értékben, felélesztheti a tetszhalott állapotban lévő lakossági ingatlanpiacot. A magyarországi újlakás-piacnak ugyanis jellemzője, hogy bizonyos kormányzati döntések látványosan befolyásolják a forgalmat.
A 2012. január elsején bevezetett, vissza nem térítendő szocpol kritériumai miatt a fővárosban csak bizonyos kerületekben, illetve a felső közép, felső szegmensbe tartozó lakások esetében korlátozhatják a támogatás segítségével megvásárolható ingatlanok körét.

Vidéken az új kritériumok alapvetően nem befolyásolják ezt. Kosztolánczy György, az OTP Ingatlanpont Kft. ügyvezető igazgatója szerint „vidéken a támogatás mértéke arányaiban is magasabb a teljes lakásár százalékában mérve”. Például egy az OTP Ingatlanpont kínálatában jelenleg is szereplő 76 négyzetméteres, új építésű békéscsabai lakóparki lakás ára 14,1 millió forint, amelyre egy háromgyermekes család 1,2 millió forint vissza nem térítendő támogatást tud felvenni, tehát a teljes ár majdnem tizedét fedezné az állami támogatás.

Ezzel szemben Budapesten egy hasonló paraméterekkel rendelkező ingatlannál – egy X. kerületi lakóparkban lévő 71 négyzetméteres új építésű lakás – a 22 millió forintos árnak mindössze a 5,5 százalékát tenné ki ugyanennél a családnál a támogatás aránya.
A szocpol segítségével megvásárolható ingatlanok mostani kritériumai a jövőbeli ingatlanfejlesztések irányát is befolyásolhatják. „Arra lehet számítani, hogy a beruházók sorvezetőként használják majd a szociálpolitikai támogatás kritériumrendszerét, és olyan lakások építésébe kezdenek, amelyeket a szocpolosok megvásárolhatnak. Így várhatóan a korábbinál jobb energiahatékonyságú, valamint nagyobb alapterületű lakások is megjelenhetnek majd az új lakások kínálatban” – véli Kosztolánczy György.

ingatlanpont szocpol ingatlanpiac
Kapcsolódó cikkek