Cégvilág

Biogázerőmű épült Szeged mellett

Az EdF Démász többségi tulajdonú leányvállalata, a Zöldforrás Energia Kft. 1,3 milliárd forintos beruházással, ezen belül 625 millió forintos uniós támogatással biogázt hasznosító erőművet létesített Szeged közelében.

 A kivitelező az Inwatech Kft. volt. A projektben részt vett a Szegedi Tudományegyetem is az EdF Démásszal 2008-ban indított kutatási és innovációs együttműködés keretében. Szeged térségben olyan kiserőművet kívántak létesíteni, amely hasznosítja a környezetet szennyező sertéshígtrágyából kinyert biogázt. A trágyát a Pigmark Kft. sertéstelepe szállítja, de az erőmű hasznosítani fogja az Agroplanta Kft. által küldött silókukoricát is

A Zöldforrás biogázerőműve kogenerációs, azaz hőt és áramot egyaránt előállít. Villamos teljesítménye 600, hőteljesítménye 612 kilowatt, teljes hatásfoka 85,3 százalék. A hőt a közeli Karotin Kft. terményszárítója fogja hasznosítani. A villamos energiát betáplálják majd az országos villamos hálózatba, a vevő a Mavir Zrt.

Az erőmű tulajdonosa az EdF Démász, a Karotin és a Pigmark mellett a Deak Zrt. és az Agroplanta Kft. Az erőműtársaság 20 éves szerződést kötött beszállítóival, azaz az Agroplantával, a Karotinnal és a Pigmarkkal.

EdF biogáz Démász Szeged
Kapcsolódó cikkek