Pozitív eredmény, hogy az európai piacok többsége a forró vagy a meleg kategóriában található, ugyanakkor nem lehet figyelmen kívül hagyni a gazdasági környezetet, ami a többi lehetőséghez képest felértékelheti az ingatlant, mint befektetési „terméket”. A DTZ legújabb nemzetközi Fair Value Index elemzése Budapestet az ország bizonytalan gazdasági helyzete és a stagnáló piaci körülmények miatt a fagyos, kevésbé vonzó piacok közé sorolta.
 
A globális ingatlantanácsadó által levédett Fair Value Index negyedévenként vizsgája, hogy mennyire vonzóak a különböző kereskedelmi ingatlanpiacok a befektetők számára, azaz mekkora az elérhető, becsült hozamuk. A DTZ legújabb elemzése szerint 2011. október-december időszakában az európai ingatlanpiacok magasabb jövedelmezőséggel kecsegtetik a befektetőket, mint a július-szeptember hónapokban.
 
Csupán kilenc piacot sorolt a DTZ a forró kategóriába, mely a visszafogott értéknövekedésre vonatkozó várakozásokat tükrözi, mégis a 98 piac közül 61 vonzónak számít, és befektetési célra ajánlott; az ingatlan által kínált megtérülést továbbra is kiemelkedőnek tartják az egyéb befektetési lehetőségekhez képest.
 
Az alacsony kötvényhozamok miatt a németországi, nagy-britanniai és dániai ingatlanok vonzóbbak lettek az elmúlt időszakban, még akkor is, ha a piaci teljesítményükre vonatkozó kilátások nem változtak a negyedév során. Berlin és Koppenhága retail piacai a befektetők által alacsonyabb elvárt hozammal rendelkeznek. A német irodai piac 5%-os, a legtöbb brit piac 6%-os hozama kecsegtető a befektetők számára; egy későbbi tőkenövekedés hiányában is jelentős megtérülésre tehetnek szert. Ugyanakkor a párizsi belváros túlárazott marad, hiszen a hozamok nem érik el az 5 százalékot és a piac fellendülésére sincs sok remény a közeljövőben.
 
A kiterjedő pénzügyi krízis több ország ingatlanpiacára negatív hatással volt; Belgium például kevésbé vonzó célpont a befektetők számára; a belga retail piac visszacsúszott a melegből a fagyos kategóriába és hasonlóan járt a marseille-i irodapiac is. A budapesti kiskereskedelmi piacot is leminősítette a DTZ; a melegből a befektetésre nem igazán ajánlott fagyos csoportba való besorolás az ország gazdasági kitettsége és pénzügyi instabilitása miatt következett be.
 
Ezzel szemben találjuk azokat az országokat, amelyek növekedési potenciáljuk miatt képesek magukhoz csábítani a befektetőket; ilyen Dublin összes kereskedelmi piaca, köszönhetően a bérleti díjszint növekedési kilátásainak.