Cégvilág

Hatmilliárdot spórolnának a segédeszközökön

Egy tervezet szerint csökkenne több gyógyászati segédeszköz támogatása, akár 8-10 százalékponttal is. A takarékossággal többmilliárdos spórolást akar elérni az állam. Az eszközgyártó cégek az elképzelést hibásnak, elfogadhatatlannak és szükségtelennek is tartják, helyette a termékek áfájának csökkentését javasolják.

A tavalyi tényleges költésnél több mint 8 milliárd forinttal kevesebbet irányoztak elő erre az évre a gyógyászati segédeszközök támogatására. Az év első két hónapjában a kiadások ugyan már csökkentek, de így is még további mintegy 6 milliárd forintot kell az esztendő hátralévő részében megtakarítani ahhoz, hogy biztosan tartható legyen a kassza.

Egy, lapunk birtokába került minisztériumi és OEP tervezet szerint ennek érdekében jelentősen csökkentenék számos, gyakran használt segédeszköz támogatását. A sztómás (egyes daganattal operált) betegek által használt eszközök támogatását 98-ról 90 százalékra, az inkontinencia termékek támogatását 80-ról 70 százalékra mérsékelnék, ahogyan a cukorbetegek által használt tesztcsíkok támogatását is.

Egyes speciális kötszerek esetében egyharmadával alacsonyabban határoznák meg a havonta felírható darabszámot, a hallókészülékeknél pedig szigorítanák a hozzáférést.

Részletek a mai Világgazdaságban.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek