Cégvilág

Húsvét előtt tojásfrász Ausztriában is

A baromfi hagyományos ketrecekben történő tartásának tilalma miatt Ausztriában is csökkent a tojáskínálat, az árak pedig robbanásszerűen emelkednek – írja a Die Presse.

Minden évben a húsvét előtti héten ugyanis 70 millió tojást használnak fel, az Agrarmarkt Austria Marketing adatai szerint. Ebből 50 milliót már megfőztek, megfestettek, el is adtak. Az élelmiszerkereskedelem részére bőségesen áll tojás rendelkezésre - véli Benjamin Guggenberger, az Österreichische Frischeier Erzeugergemeinschaft ügyvezetője.

Másként néz ki azonban a helyzet az élelmiszeriparban. 2012 eleje óta ugyanis az EU-ban betiltották a tojótyúkok hagyományos ketreces tartását. Ausztria a tilalmat már 2009-ben megvalósította, néhány ország azonban késésben volt. Ugyanis 13 EU-ország, köztük Olaszország, Spanyolország és Lengyelország elhalasztotta a bevezetést és a kereken 330 millió tojótyúk közül legalább 50 milliót hagyományos ketrecekben tart.

Az innen származó tojásokat csak a hazai piacon adhatják el, nem exportálhatják külföldre. A cseh fogyasztók egy része már kifejezetten az olcsó tojásért utazik Németországba, miközben az osztrák ipar komoly nehézségekkel néz szembe. Nyáron még negyven centbe került egy kiló (18-20 darab) ipari felhasználású tojás, ma pedig már 1,40-2 euróba. Az érintett iparágak, így a pékségek is áremelést fontolgatnak, miután az Ausztriában elfogyasztott tojásmennyiségnek több mint 20 százaléka exportból származik.

A Die Presse felhívja a figyelmet arra, hogy a kereskedelmi láncoknak hosszú lejáratú szerződéseik vannak a termelőkkel. Ezért az élelmiszer-kereskedelemben a tojásárak az utóbbi két évben stabilak maradtak, de ez már nem sokáig marad így.

 

húsvét tojás tojásár
Kapcsolódó cikkek