Cégvilág

Idén tovább zsugorodik a húsipar

Sötéten látják jövőjüket a húsfeldolgozók, akik szerint az idén további teljesítményszűkülésre, a feketegazdaság erőteljesebb térnyerésére, és akár újabb húsipari csődökre kell felkészülni. Ráadásul az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevezetésével kétszer fizetnek ilyen jellegű közterhet, igaz, van kormányzati ígéret ennek enyhítésére.

„Hatodik éve rendezzük meg ezt az eseményt, de azóta nem lettem optimistább” – jelentette ki a Magyar Húsiparosok Szövetsége által szervezett húsvéti sajtóértekezleten „Van-e még lejjebb?” című előadásában Éder Tamás. Arról beszélt, hogy a hazai sertéslétszám továbbra is csökken, tavaly 4 százalékot zsugorodott. A pillanatnyi sertésállomány alig haladja meg a 3 milliót, a kocalétszám pedig mindössze 210 ezer körüli. A sertésvágás nagyobb mértékben, 7 százalékkal csökkent tavaly, ahogy az is, ez utóbbi elsősorban a kedvezőtlen euró-forint árfolyam miatt. „Külön probléma, hogy a termékpálya nem mozdult el a fehérvágás irányába” – jelentette ki Éder.

Az adatokból az látszik, hogy a magyar húsipar teljesítménye mennyiségben biztosan csökkent, és értékben a legjobb esetben is csak stagnált 2011-ben – fejtette ki az elnök. „A nemzetközi mércével mérve is példátlan mértékű áfa a feketegazdaság további térnyerésének kedvez” – vélekedett.
Éder hozzászólásának különös hangsúlyt adott, hogy éppen Bognár Lajos, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára után kapott szót. Bognár előtte arról beszélt, hogy magas hozzáadott értékkel lehet piacokat találni, ezért a mezőgazdaság mellett a kormány kulcsfontosságúnak tartja az élelmiszeripar fejlesztését is, illetve hogy ennek érdekében hatékony élelmiszerlánc-felügyeletre is szükség van. „A termelés és a feldolgozás összhangjának megteremtése érdekében új intézkedésekre, valamint a kereskedelmi beszállítókkal szembeni tisztességtelen magatartásról szóló törvény továbbfejlesztésére is szükség van” – tette hozzá.

A kormányzati támogatás ellenére a húsipari szereplők nem látják a felfelé ívelő utat: a várakozásokról szólva Éder Tamás kijelentette, hogy a közeljövőben nem lehet számítani az alapanyagár csökkenésére, „minden jel szerint az élő sertés ára a jelenlegi magas szinteken fog stabilizálódni 2012-ben”. Az elnök szerint további szűkülésre kell felkészülni az ágazatban, amelynek speciális helyzete miatt nem jelentenek megoldást az egyedi kormányzati beavatkozások sem. Az elnök megemlítette az aszályt is, amelynek elhúzódása esetén újra nőhetnek a takarmányárak.
Tovább szaporítják a húsipar gondjait a növekvő közterhek is, mint a környezetvédelmi termékdíj, a katasztrófavédelmi járulék és a rendkívül magas áfa. Az élelmiszerlánc-felügyeleti díjról szólva Éder kifejtette: a húsipari cégek attól tartanak, az idén többet kell fizetniük, mint tavaly. Ugyan van egy ígéret, hogy az év második felében a felügyeleti díj miatt jelentősen csökkenti az állatorvosi vizsgálati díjakat, de addig a húsiparnak mindkét díjtételt egyszerre kell fizetnie – mutatott rá Éder Tamás.
Bognár Lajos erre úgy reagált: ez a díj tavaly 3 milliárd forint volt, idén mintegy 1,5 milliárd forint lesz. A húsipar több képviselője szerint a félreértés amiatt van a kormányzat és az ágazat között, hogy az idei második fél évre vonatkozó díjat csak jövő januárban kell befizetni. Ez az államnak 2013-as bevételt, ám a cégeknek – a számviteli szabályok szerint – 2012-es kiadást jelent.

Kiskereskedelmi felmérés: nem a húson spórolunk

A válság hatására leginkább az éttermi étkezésre, szabadidős tevékenységekre, szórakozásra költött összegeket fogták vissza a vásárlók – ismertette egy nemzetközi GfK-kutatás részleteit a sajtóértekezleten felszólaló Sánta Zoltán. A GfK Hungária ügyfélkapcsolati szakértője elmondta: ezzel szemben élelmiszerre globálisan 17,9 százaléknyi, Magyarországon 21,2 százaléknyi válaszadó költ kevesebbet a gazdasági helyzet romlása miatt, vagyis a vásárlók többsége nem itt faragta le kiadásait.

A szakértő elmondta: a kiskereskedelmi forgalom 2011-ben nem esett tovább, hanem stagnálást mutatott, ám ez a szint tizedével kisebb a 2006-os forgalomnál. Tavaly a hazai fogyasztók 3516 milliárd forintot költöttek élelmiszerre, ebből jóval 10 százalék feletti a húsok és húskészítmények aránya, összesen 459,4 milliárdot tesz ki. Döntően a vörös húsok népszerűek, ezekre 309 milliárdot költöttünk 2011-ben. Tavaly húsvétkor az ünnephez köthető hagyományos, szezonális sonkákra és húskészítményekre összesen 7 milliárdot fordított a csaknem 2 millió ilyen termékeket vásárló háztartás.


A szakértő elmondta: a kiskereskedelmi forgalom 2011-ben nem esett tovább, hanem stagnálást mutatott, ám ez a szint tizedével kisebb a 2006-os forgalomnál. Tavaly a hazai fogyasztók 3516 milliárd forintot költöttek élelmiszerre, ebből jóval 10 százalék feletti a húsok és húskészítmények aránya, összesen 459,4 milliárdot tesz ki. Döntően a vörös húsok népszerűek, ezekre 309 milliárdot költöttünk 2011-ben. Tavaly húsvétkor az ünnephez köthető hagyományos, szezonális sonkákra és húskészítményekre összesen 7 milliárdot fordított a csaknem 2 millió ilyen termékeket vásárló háztartás. Kiskereskedelmi felmérés: nem a húson spórolunk A válság hatására leginkább az éttermi étkezésre, szabadidős tevékenységekre, szórakozásra költött összegeket fogták vissza a vásárlók – ismertette egy nemzetközi GfK-kutatás részleteit a sajtóértekezleten felszólaló Sánta Zoltán. A GfK Hungária ügyfélkapcsolati szakértője elmondta: ezzel szemben élelmiszerre globálisan 17,9 százaléknyi, Magyarországon 21,2 százaléknyi válaszadó költ kevesebbet a gazdasági helyzet romlása miatt, vagyis a vásárlók többsége nem itt faragta le kiadásait.

A szakértő elmondta: a kiskereskedelmi forgalom 2011-ben nem esett tovább, hanem stagnálást mutatott, ám ez a szint tizedével kisebb a 2006-os forgalomnál. Tavaly a hazai fogyasztók 3516 milliárd forintot költöttek élelmiszerre, ebből jóval 10 százalék feletti a húsok és húskészítmények aránya, összesen 459,4 milliárdot tesz ki. Döntően a vörös húsok népszerűek, ezekre 309 milliárdot költöttünk 2011-ben. Tavaly húsvétkor az ünnephez köthető hagyományos, szezonális sonkákra és húskészítményekre összesen 7 milliárdot fordított a csaknem 2 millió ilyen termékeket vásárló háztartás. -->

húsipar éder tamás bognár lajos
Kapcsolódó cikkek