Cégvilág

Ingatlanbefektetés: Itt érdemes körülnézni

A Cushman & Wakefield ma megjelent, legfrissebb International Investment Atlas 2012 kutatása szerint a jelenlegi óvatos hozzáállás ellenére a világ legtöbb befektetési piacán erősebb második félévre számíthatunk, az aktivitás 20 százalékos növekedéssel, melyet leginkább a bizalom és a befektetők illetve a bérlők kereslete idéz elő.

Glenn Rufrano, a Cushman & Wakefield Elnök- Vezérigazgatója elmondta: Egyre nagyobb kockázat- toleranciát tapasztalunk a biztosítási és az ingatlanpiacokon. A gazdasági változások hatására ezen trendek várhatóan tovább folytatódnak az év második felében.

A Cushman & Wakefield 2011-hez képest kevés változással, 710- 720 milliárd dollárral számol a volumen tekintetében (805-815 milliárd dollár amennyiben a multifamilyt is belevesszük), de ezen belül 20 százalékos növekedésre számítunk az első és a második félév között, melynek során a banki finanszírozások és az új tőke beáramlásának hatására történő keresletnövekedés és a növekvő befektetési kínálat miatt fellendül az aktivitás.

A munkahelyek fenntartható növekedése hatással lesz az abszorpcióra, de mindezek előtt a megítélés javulása elegendő kell, hogy legyen a bérlői kereslet növekedéséhez a modern és hatékony területek iránt, míg az elakadt üzleti terveket újból aktivizálják és ezek segítik a befektetéseket a banki ügyleteket és a fejlesztői piacokat. Bár a bizalom továbbra sem erősödik, és egy újabb válság is begyűrűzhet, a bérlői kereslet csökkenésének ellenére az ingatlan továbbra is keresett marad a befektetőknek.

Ahogy a befektetők a biztonságot és a likviditást keresik, az "átjáró" városokban a világon mindenhol megnövekszik a kereslet.  David Hutchings, a Cushman & Wakefield európai piackutatási vezetője elmondta: London továbbra is kiemelkedő lesz, a piac "meredekségének" és a hosszú távú növekedésnek köszönhetően, de várhatóan be kell érnie egy ezüstéremmel. Az első helyezést várhatóan ismét New York kapja, mely nem csak arányosan profitál, de itt több a fellendülési potenciál, amely előbb –utóbb felszabadul.

Michael Rhydderch, a Cushman & Wakefield EMEA régiójának befektetési vezetője hozzátette: Európában a kockázatkerülő befektetők számára továbbra is nagyobb a választék, mint amennyit érzékelnek, hiszen csupán Németországra és az északi államokra koncentrálnak, azon belül is csak kiskereskedelmi tekintetben. Franciaország és az Egyesült Királyság elképzelhető, hogy most egy kicsit rizikósabb a lassabb és az ingatlanárak csökkenése miatt, de London és Párizs jó középtávú fellendülést és magasabb megtérülési potenciált tartogat a fejlesztések és felújítások tekintetében.

Lengyelország például egy jónak tűnő választás, de elég zsúfolt piac ahhoz, hogy valaki vásárolni tudjon és jelenleg inkább a főbb ingatlanokra kellene koncentrálni, mint az értéknövelésre. Azoknak, akik magasabb megtérülést szeretnének, azoknak a peremen túl kell tekinteniük, hiszen jelenleg Oroszország jó piacnak számít és Törökország is szintén jó eredményeket produkál, vagy még messzebbre, a piac kevésbé kedvelt részei felé.

EMEA Cushman & Wakefield ingatlanbefektetés megtérülés
Kapcsolódó cikkek