Cégvilág

A felhő alapú szolgáltatásokban bízik a Telenor

Felhő alapú informatikai szolgáltatásokat (cloud computing) indított a Telenor, amely jelentős növekedést remél a közeljövőben a területen.

Sipos Judit, a cég vállalati értékesítési igazgatója elmondta: míg az évezred elején a mobilcégek számára a penetráció növekedése lehetővé tették, hogy a hangalapú szolgáltatásra koncentráljanak, jelenleg pedig a mobil internet dinamikus terjedése a cégek bővülésének fő motorja, addig a jövőben az IT-szolgáltatások biztosíthatják az árbevétel további emelkedését.

Hazánkban a cégek felhő szolgáltatásból származó bevétele 2010-ben 1,6 milliárd forintra rúgott, s előzetes becslések szerint ez tavaly 30 százalékkal bővült. A Telenornál a következő évekre további dinamikus gyarapodást prognosztizálnak, s úgy számolnak, hogy 2014-re a felhasználók legalább 10 százalékának a felhő lesz a fő adattárolója. Sipos Judit jelezte: náluk jelenleg a vállalati szegmens árbevételéből az ilyen jellegű értéknövelt szolgáltatások aránya 3 százalék, néhány éven belül azonban ez az arány duplájára emelkedhet.

cloud computing Telenor
Kapcsolódó cikkek