Cégvilág

Az "aranyhalak" mindig elkelnek - Fejvadász piac, most

Mindenki maradjon veszteg, ne most akarjon munkahelyet váltani, felértékelődik a sokéves és sokféle tapasztalat – intik a menedzsereket a fejvadászok. Ugyanakkor „kicsit megmozdult a piac”, de a fejvadászoknak még várni kell a 2008 előtti Kánaán visszatértére.

Hogyan tudnak megbirkózni a válsággal a fejvadász cégek? Ha megfogyatkoztak a megrendelések, nem tartanak a csődtől? Mikor várható fellendülés a karrierpiacon? Melyek a legkeresettebb menedzserpozíciók jelenleg? Ilyen és hasonló kérdésekre kértünk választ a karrierpiac néhány szakértőjétől. Bár a válság ezen a piacon is tarolt, az azért jól megmutatkozott, hogy a jól képzett, sok munkához értő szakemberek a legnagyobb krízisben is elkelnek. Sőt,  minél nagyobb a baj, annál nagyobb szükség van az „aranyhalakra”, a szakma csúcsát megtestesítő munkaerőre. „Nincs elég megbízás” – jellemezte a helyzetet Pintér Zsolt fejvadász és karrierszakértő. Szerinte 2008 őszéig a humánpolitikai, munkaerő-piaci szolgáltatások terén többé-kevésbé kiegyensúlyozottak voltak a piaci viszonyok, viszont a válság radikális változást hozott.

Árulkodó számok Gyakorlatilag 2008 októberétől minimális mozgás van a piacon, ez is többnyire egyirányú: a munkáltatók folyamatosan építik le a munkaerőt. A potenciális megbízók 80-85 százaléka szinte teljes mértékben leállított minden humánfejlesztést, ideértve a bér- és kompenzációs tanácsadást, a különböző tréningeket, fejlesztéseket, illetve a humánpolitika egyéb összetevőire vonatkozó tanácsadást, külső szolgáltatást.

Tetszik, amit olvas? Fizessen elő a Manager Magazinra itt

A keresés volumene összességében 55–75 százalékkal esett vissza. Jelenleg minimális igény az alacsonyabban vagy közepesen kvalifikált területeken észlelhető. A közép- és felső vezetői, illetve a nehezen betölthető pozíciók jelöltjeinek közvetlen megkeresésen alapuló felkutatása, a fejvadászat terén mára szinte teljesen megszűnt a mozgás. Ahol mégis van, ott leginkább a fiatal, pályakezdő gépészmérnökök, informatikusok, pénzügyi, könyvelési szakemberek, valamint a „szokásos” fluktuáció miatt megüresedett munkakörök – területi képviselő, üzletkötő, recepciós, titkárnő stb. – iránt van kereslet. Csak néhány területen – FMCG, marketing, logisztika – van felfutás, amely valamilyen módon haszonélvezője a válságnak, például a krízis által sújtott ágazatok „kiszervezési őrülete” révén. Ugyanakkor nincs jele annak, hogy a multik magyarokra cserélnék a külföldi vezetőket. Azoknál (Magyar Telekom, Vodafone, GE) viszont, ahol eddig is főleg magyar menedzserek alkalmazása volt a jellemző, nem változott az irány.

Kérdésünkre, hogy mitől javulhat a helyzet, Pintér Zsolt kategorikusan válaszolt: erre csak akkor lát esélyt, „ha megváltozik a kormány hozzáállása, és a potenciális befektetőket, multikat nem hajtja el”. Az itt lévő külföldiek legnagyobb gondja a kiszámíthatatlanság. „Ha ebben a változás tegnap bekövetkezett volna, még akkor is két évre lenne szükség, mire a lerombolt befektetői bizalom helyreáll” – zárta mondandóját.

Spórolós helycserék „Még nincs trendforduló 2012-ben, de azért néhány fejvadász cég már optimistább, és mi is több ajánlatkérést kapunk” – közölte Kobelrausch György, az Ikelosz Kft. ügyvezető partnere. Kétségtelen, az elmúlt időszakban ezt a területet is sújtotta a válság: 2008 végétől 20-30 százalékos, egyes esetekben még nagyobb arányú visszaesésről lehetett hallani a piacon. 2010-ben sem javult sokat a helyzet, és 2011 végén valóban rossz volt a hangulat, alig akadt új megbízás.

Tehát egy alacsony bázisról lassú javulás várható ebben az évben. A különadó által sújtott ágazatokban (távközlés, bankszektor) egyértelműen kevesebb a megbízás, ugyanakkor az exportra termelő, például az autóiparhoz kapcsolódó cégeknél élénkülés tapasztalható. A termelés minőségbiztosítási támogatásához például minőségbiztosítási vezetőt, LEAN-szakembert, FMEA-ismeretekkel rendelkező mérnököt, stratégiai beszerzőt, a bankoknál a hitelezés kockázati tényezőit elemző, illetve a meglévő hitelállomány kezeléséhez értő szakembereket keresnek. Az értékesítés területén gyakoriak a minőségi cserék, illetve a drága embereket „juniorabb” – kevesebbet kereső – munkatársakra cserélik. „Mind több tulajdonos látja be, hogy a korábbi »one man show« típusú vezetés helyett professzionálisan dolgozó menedzsmenttel biztosítható a fejlődés, így egyre inkább felértékelődnek a tapasztalt menedzserek a piacon” – tette hozzá Kobelrausch György.

Túlélés „Mint minden más iparágban, aki megtette, megteszi a megfelelő lépéseket, az túl fogja élni ezeket a nehéz időket ebben a szakmában is” – véli Deák Andrea, a Neumann International Kft. ügyvezető igazgatója. Úgy látja, egyetértés alakult ki a fejvadász szakmában, hogy 2015–2016 előtt nem várható nagy fellendülés, ám ez nem jelenti azt, hogy ne lennének olyan vállalkozások, amelyeknek akár már most nagyon jól megy, vagy amelyeket a válság kevésbé ráz meg. Ilyenek a széles portfólióval rendelkező, vagy még a válság előtt saját belső problémáik miatt átalakulásra, átszervezésre kényszerült cégek, illetve azok, amelyek részben vagy egészben exporttevékenységet folytatnak. Az is látszik, hogy a nehezebb gazdasági helyzetben még inkább szükség van a minőségi szolgáltatásra, a cégek igényesebbek lettek a megfelelő, minőségi jelöltek megtalálásában. Ugyanakkor bonyolítja a feladat teljesítését, hogy válság idején a jelöltek váltási szándéka csökkent, nehezebb kimozdítani őket a jelenlegi helyükről.

Tetszik, amit olvas? Fizessen elő a Manager Magazinra itt

A Neumann International elsősorban vezetői és speciális pozíciókra keres jelölteket. A válság miatt az ügyvezető igazgatói, pénzügyi igazgatói, kontrolling, logisztikai, beszerzői pozíciókban a legnagyobb a mozgás, a cégek tőlük várnak új stratégiát, költségcsökkentést, átalakítást. A speciális területeken továbbra is a gyártó cégek a legaktívabbak, főleg az autóiparhoz bármilyen módon kapcsolható vállalkozások mérnöki pozícióira ajánlanak állást. Az is látszik, hogy sokkal több a vidéki keresés. Ez annak tulajdonítható, hogy Budapesten elsősorban kereskedő és szolgáltató cégek működnek, amelyeknél inkább leépítések vannak.

A mostani helyzetben különösen felértékelődtek a jó vezetők. Azok fogják túlélni a válságot, akik képesek pozitívan gondolkodni, a nehéz helyzetben is felkutatni mindent, hogy a meglévő keretek között a legjobbat hozzák ki cégeik számára. „Az elmúlt pár hétben jártam pár ilyen cégnél, vezetőnél, és jó érzéssel tapasztaltam, hogy szerencsére színes a piac, vannak, akik képesek magukat és csapatukat is kimozdítani a letargiából” – mondta Deák Andrea.

Szinten tartás „Az állás szóra soha nem kerestek rá ennyien az interneten, mint 2012 elején” – kezdte a piac másik oldalának bemutatását Baja Sándor, a Randstad Hungary ügyvezető igazgatója. Az álláskeresők száma gyorsan nő jelenleg: ebben van szezonális hatás, hiszen a végzős egyetemisták már most elkezdtek munkahelyet keresni, de gyakran találkoznak közigazgatásból és nagy cégektől elbocsátott emberekkel is. Beszámolt arról, hogy az ajánlatok számát tekintve a november–decemberi mélypont után fellendülést tapasztalnak a Randstad megbízásaiban, de rögvest értésre adta azt is, hogy „mégsem vagyunk nagyon optimisták”. Néhány kivételtől eltekintve, mint amilyen a Mercedes kecskeméti gyára, rendkívül kevés a nagy volumenű állásajánlat.

A cégek inkább csökkentenek, esetleg kivárnak, vagy ha mégis keresnek munkaerőt, akkor megpróbálják maguk megtalálni a jelöltet, mert azt hiszik, hogy ez az olcsóbb megoldás. „A Randstad ebben az évben nem tervez bővülést, inkább a szinten tartást valószínűsíti, s például az atipikus foglalkoztatások körében új innovatív HR-szolgáltatások bevezetését célozzuk meg, ami pótolhatja a gazdaság megtorpanása miatt csökkenő keresletet” – részletezte terveiket Baja Sándor.A konkrét megbízásokról szólva ezt mondta: „Vannak szakmák, ahol rengeteg a megbízásunk, de sajnos nincs elég szakember.” A legkritikusabb a helyzet az IT területén és a fejlesztőknél.

Az  IT-s pozíciók közül a legkeresettebbek a beépített fejlesztők, a Java-, C++ programozók és az SAP-specialisták. Tapasztalataik szerint a mérnökök, több nyelvet beszélő közgazdászok, pénzügyesek is viszonylag gyorsan találnak munkát náluk. A mérnöki terület sikerszakmája a minőségbiztosítás, a folyamatmérnök és a stratégiai beszerző. Viszonylag új feladat az interim menedzserek, a rövid távon alkalmazott profik keresése, akiket a vállalat rövid távú céljainak eléréséig vagy a végleges menedzser megtalálásáig alkalmaznak. Az is látszik, hogy sok a külföldről hazavágyó szakember. A Randstad vezetője is megerősítette, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben a menedzserek nem könnyen váltanak, hiszen tudják, hogy másutt sem fenékig tejfel az élet.

Tetszik, amit olvas? Fizessen elő a Manager Magazinra itt

Ki törődik azokkal, akiknek megszűnik a munkaviszonyuk? – kérdeztük Juhos Andreát, a DBM Magyarország ügyvezető partnerét. A leépítések utáni karrier-tanácsadás (outplacement) mintegy másfél évtizedes múltra tekint vissza Magyarországon, néhány kivételtől eltekintve azonban ezt a szolgáltatást csak multinacionális cégek, azok vették igénybe itthon, amelyeknél a világ minden táján felajánlják ezt a segítséget a távozó munkatársak számára. „Pedig ha valamikor, akkor most igazán szükség volna a segítségre, mert nehezebb megoldást találni egy leépítés után, és mindenképp sokkal hoszszabb ideig tart, ilyenkor az emberek nagyon mélyre tudnak kerülni, különösen a férfiak, akik számára az állásvesztés sokszor sokkal nagyobb trauma, mint a nőknek” – hangsúlyozta Juhos Andrea. Ez egy minden szempontból rendkívül megterhelő időszak, a továbblépési segítség költsége marginális ahhoz képest, amennyibe az érintettek egészségügyi, családi, mentális és pszichés problémáinak a kezelése kerül.

Az érintetteknek ilyenkor érdemes sokkal rugalmasabban gondolkodni, mint egyszerűen csak állást keresni. Sokféle megoldás lehetséges: határozatlan és határozott idejű munkaszerződés, külföldi munka, interim megbízás, projektmunka, cégalapítás, vegyes vállalat-alapítása, társulás valakinek a cégébe, franchise-vásárlás, tanácsadás, teljes karrierváltás, sok-sok képzéssel, tanulással. Minden cég határozott, motivált és dinamikus jelöltet akar felvenni. Az alapos felkészülés a legfontosabb előfeltétele a sikernek, s mindenképpen időre és türelemre van szükség, tehát „semmiképpen sem szabad a felmondás napján egy rosszul megírt és átgondolatlan önéletrajzzal elkezdeni házalni boldog-boldogtalannál”.

Esélyek, remények „Most jobban érezzük magunkat, mint az utóbbi három évben bármikor” – nyilatkozta lapunknak Fehér Tamás, a Grafton Magyarország ügyvezető igazgatója. Javuló szakmai közérzetük oka, hogy új befektetővel bővült 2012. április 1-jétől a cég tulajdonosainak köre. „Ez biztatás a piacnak, s persze nekünk is” – kommentálta a fejleményt Fehér Tamás. S hozzátette: az is jó hír, hogy „az idei év első két hónapjában kicsit megmozdult a piac”. A cégcsoport életében nagyobb hangsúlyt kap a regionális tevékenység. Ezt konkrétan azt jelentheti, hogy több vidéki irodát nyitnak a következő három évben, például a Mercedes-beruházás hatására Kecskeméten, illetve ott, ahol jelentős befektetésre nyílik esély, esetleg Miskolcon. Amikor külföldi befektetőkkel találkoznak, Szeged, Pécs, Debrecen neve szokott még felmerülni.

Nagy sokk volt számukra, hogy 2008 őszétől a válság hatására minden a feje tetejére állt: a megrendeléseik felét elvesztették, létszámban is nagyot csökkent a cég, és a költségstruktúrát át kellett alakítani. Előtte – 2006–2007-ben – igazi Kánaán volt a fejvadászok számára ez a piac. Most talán már újra felfelé tartanak: „nagyon pörgött a tavalyi tavasz–nyár”, utána minden leült, idén január közepétől érzik újra, hogy kicsit megmozdult a piac. A Grafton képviselői konkrétan már hat-hét potenciális befektetővel találkoztak, és az a tapasztalatuk, hogy a kelet-európai országok sokkal erősebb versenytársak lettek, mint 2007-ben voltak. A befektetőket a munkáltatói költségek csökkentésével, illetve különböző kedvezményekkel lehetne hatékonyabban Magyarországra csábítani. Jelenleg Lengyelország a legnépszerűbb, viszont úgy tűnik, hogy Szlovákia már telítődött.

A Grafton Magyarország a munkaerő-kölcsönzés terén már elkezdett növekedni, itt kedvező fejlemény, hogy elsődleges szempont lett az átláthatóság. A karrierpiacon türelemre inti a menedzsereket Fehér Tamás. A karriertervek szövögetése során mindenképpen számításba kell venniük, hogy az előrelépés nem magától értetődő, hiszen az elmúlt években felértékelődött a többéves tapasztalat, a sokoldalú képzettség és egyes speciális területek.

fejvadász álláskereső álláspiac munkaerőpiac
Kapcsolódó cikkek