Cégvilág

Csak 1,9 százalékkal emelkedtek a szállodai szobaárak

Kiadta a nemzetközi és hazai szállodaipar 2012 január–februári teljesítményéről készült trendriportját a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége. Az STR riport adatai szerint a világ szállodaiparában 2012 első két Európa szállodái a téli időszak ellenére továbbra is jobban teljesítnek a 2011-es évhez képest.

Az európai régiók között minden szállodai mutatószám tekintetében a Kelet-európai régióban érték el a legdinamikusabb növekedést. A Közép-Kelet európai régióban vizsgált 5 ország között a magyarországi szállodák REVPAR mutatójának növekedése Ausztria és Csehország szállodáinak növekedését nem érte el, de meghaladta a szlovák és a lengyel szállodák teljesítményének javulását – írja a Turizmus Online.

Az STR riportban vizsgált 31 európai város között Budapest szállodái szobafoglaltságban a 30., nettó átlag szobaárban és nettó REVPAR-ban egyaránt a 29. helyen voltak 2012 január – februárban. Érdekes, hogy a hazai szállodai kapacitás 2011 februárjában közel 8 százalékkal volt nagyobb, mint egy évvel korábban annak ellenére, hogy a szállodák üzletmenete, jövedelmezősége a 2008-2010 közötti gazdasági, pénzügyi válság miatt drasztikusan romlott.

A KSH adatai szerint kiugróan nőtt a múlt évhez képest a gyógyszállodai kapacitás. Ennek magyarázata, hogy a KSH részére adatokat szolgáltató szállodáknak 2012. január 1-től lehetőségük van megadni a szálloda típusát, amivel több, nem „klasszikus gyógyszolgáltatást nyújtó” hotel úgy élt, hogy gyógyszállodának jelölte magát.

Az idei év első két hónapjában a hazai szállodák iránt különösen a külföldi kereslet fejlődött dinamikusan. A januárban a múlt évhez képest még javuló belföldi érdeklődés februárban stagnált. A főleg élénk külföldi keresletnek köszönhetően a hazai szállodák szobafoglaltsága javult, de a szobaárak csak kis mértékben, 1,9 százalékkal emelkedtek. Az országos szállodai teljesítményeket a fővárosi, illetve a vidéki gyógy szállodák eredményeinek javulása határozta meg.

A beutazás szempontjából meghatározó 10 legfontosabb piacunk mindegyikéről – az osztrákot kivéve – növekedés mutatkozott. Közülük kiemelkedő az orosz piac fejlődése, ahonnan a szállodai vendégéjszakák száma 58,8 %-kal nőtt 2012 első két hónapjában. Az orosz vendégek elsősorban vidéki gyógy szállodáinkat veszik igénybe.

 

 

KSH RevPAR foglaltság szálloda szobaár
Kapcsolódó cikkek