Cégvilág

Hogyan menjünk biztosra a sonkavásárlásnál? - A szakértő válaszol

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) friss sonkatesztje szerint van még mit javítani a Magyarországon kapható sonkák minőségén. A Kosár Online élelmiszer szakértője összefoglalta a sonkavásárlással kapcsolatos tudnivalókat.

Az ellenőrzés során több mint 25 előállítótól, illetve kereskedelmi egységből származó 53 termék mintavételére és vizsgálatára került sor, amely összesen 373 laboratóriumi vizsgálatot jelentett. Ezek közül a NÉBIH 51 termék esetében végezte el a kedveltségi vizsgálatot. A laboratóriumi eredmények közül fontos kiemelni, hogy a vizsgált termékek egyikében sem volt kimutatható Salmonella és a Listeria monocytogenes baktériumok jelenléte, ugyanakkor 2 termék sótartalma nem felelt meg az előírásnak.

A szakemberek 11 termék érzékszervi tulajdonságait találták nem megfelelőnek, amit a hatóság hamarosan szankcionálni fog. Összességében minőségi hibák miatt várhatóan több mint 1 500 000 forint élelmiszer-ellenőrzési bírságot fognak kiszabni a megyei kormányhivatalok

"Ha lehet hagyományosan érlelt sonkát vegyünk, ám ha a gyorspácolt termék mellett döntünk, akkor mindenképpen olvassuk el a címkét, hogy mit tartalmaz a termék" – mondta el Dömölki Lívia az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) szakértője.

A szakértőtől megtudtuk azt is, hogy a hagyományos sonka megvásárlása előtt érdemes megvizsgálni annak színét – hogy megállapítsuk nem nyers, vagy romlott-e. A páclével érlelt sonkáknál, érdemes azokat megnyomkodni vásárlás előtt, hogy nem túl puhák, szivacsosak-e.

Nem árt, ha tudjuk, hogy sonkák esetén előírás van a sótartalomra (maximum 7 százalék) és a szalonna vastagságára (2 cm). A füstölt-főtt áruféleségeknél (például kötözött sonka, gépsonka) korlátozva van a páclé is, ami maximum 25 százalék lehet. A füstölt-főtt áruféleségek kis mértékben tartalmazhatnak szénhidrátot, ám a hagyományos módon készített húsvéti sonkában hozzáadott szénhidrát nincs.

A nyers sonkát alaposan meg kell főzni, általában annyi órán át, ahány kilogrammos a portéka. „Ha sonkát főzünk, azt gyöngyözve forró vízben tegyük, és mindenképpen a lében hagyjuk kihűlni, mert akkor sokkal finomabb, omlósabb lesz az íze” – ecseteli a tudnivalókat az élelmiszer-szakértő.

További részletek a Kosár Online-on

páclé sonkavásárlás sonka parasztsonka főzés
Kapcsolódó cikkek