Cégvilág

Jelentősen meg kéne emelni az áramárakat, de...

A Magyar Energia Hivatal hamarosan átvilágítja a Mavir és a villamos energia elosztók költségeit, hogy kiderüljön, kiadásaik mely elemei téríttethetők meg a 2013-as tarifákban, és melyek nem. A GKI Energiakutató igazgatója szerint jelentősen meg kellene emelni a tarifákat, de a politika nem fogja engedni.

A Magyar Energia Hivatal (MEH) fel kívánja mérni, hogy milyen költséggel dolgoznak a villamos energia szállításban érintett hazai vállalatok. Az átvilágítás során egyértelműen el kívánja különíteni a tevékenység ellátáshoz szükséges kiadások azoktól, amelyeknek a felmerülése nem volt törvényszerű. E szétválasztás alapján határozható meg, hogy milyen költségek ismerhetők el 2013 január 1-től az áram szállításához köthető tarifákban. Az átvilágítást a villamos energia törvény alapján négyévente kell elvégezni, az árak évente változnak.

A vizsgálódás egyik célpontja az MVM Mavir Zrt. A villamos energia rendszerirányító a négy évvel ezelőtti átvilágítás során nem tudta a szándékai szerinti összes költségelemet érvényesíteni a díjaiban. A MEH-hel folytatott egyezkedésben alulmaradt bizonyos bérek és tanácsadói díjak elfogadtatása kapcsán, a hivatal a Mavir számításainál alacsonyabbra értékelte a vállalati értéket is, és az amortizáció egészét sem ismerte el. (Erről rendszerirányító akkori vezérigazgatója, Tari Gábor nyilatkozott a Világgazdaságnak, 2009-ben.) A hamarosan induló költség felülvizsgálat kiterjed a villamos energia szállítókra (elosztókra is), valamint arra, hogy milyen transzferárakat alkalmaznak e cégek és az egyetemes áramszolgáltatók.

További részletek a Világgazdaságban

Mavir MeH GKI áramár
Kapcsolódó cikkek