Cégvilág

NAV: Jelentősen csökkent a benzincsempészet az ukrán határnál

A szabolcsi határátkelők forgalma csaknem negyedével, az átlagos várakozási idő majdnem a felével (46 százalékkal), a behozott üzemanyag mennyisége pedig harmadával esett vissza annak nyomán, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal intézkedéseket vezetett be az ukrán határszakaszon az üzemanyag-turizmus visszaszorítása érdekében.

Ugyanakkor a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei legális üzemanyagkutakon értékesített benzin mennyisége egy év alatt 11,7 százalékkal, míg a gázolajé 4,3 százalékkal nőtt annak ellenére, hogy országosan mindkét üzemanyag forgalma visszaesést mutat.

A hivatal tájékoztatása szerint az ukrán határszakaszon március elejétől fokozottan ellenőrzik az üzemanyag vám- és adómentes, magáncélú behozatalát. Ennek a forgalomnak meghatározott feltételei vannak: a behozatal kizárólag alkalmi jellegű lehet, az üzemanyagot személyes használatra hozzák be, az üzemanyagnak sem a jellege, sem a mennyisége nem utal kereskedelmi mennyiségű behozatalra. Amennyiben a feltételek valamelyike nem teljesül, az üzemanyag csak jövedéki és általános forgalmi adó megfizetése után hozható be Magyarország területére – figyelmeztet a

Az ellenőrzés tapasztalatai, valamint a magyarországi üzemanyagtöltő-állomások az intézkedést megelőző egy éves időszakra vonatkozó forgalmi adatainak elemzése alapján a benzinforgalom az Észak-alföldi régióban vizsgált megyékben összesítve, az előző év március havi adataihoz képest 0,59 százalékkal emelkedett, ebből a legnagyobb mértékű növekedés Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt, ahol 8,75 százalékot tett ki. Az éves országos átlaghoz viszonyítva ez 11,7 százalékos növekedést jelent. (Országosan az értékesített benzin mennyisége ugyanezen időszakra 3 százalékos csökkenést mutat.)

A gázolajforgalom az Észak-alföldi régióban vizsgált megyékben összesítve az előző év március havi adataihoz képest 5,61 százalékkal nőtt. Ez különösen jó eredmény az országos adatok tükrében, hiszen az országos átlagos változáshoz képest 7,1 százalékkal emelkedett a gázolaj eladása az észak-alföldi megyékben, ezen belül Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 4,3 százalékos növekedést mutat. (Országosan az értékesített gázolaj mennyisége ugyanezen időszakban 1,52 százalékkal csökkent).


 

NAV üzemanyag benzin ukrán határ csempészet
Kapcsolódó cikkek