Cégvilág

Piaci nem az állami fémmonopóliumra

Nem tetszik a fémhulladék-kereskedelem szabályozására vonatkozó Jobbikos javaslat a piaci szereplőknek. Aszerint ugyanis állami kézbe kerülne az üzletág.

A fémekkel kapcsolatos visszaélések számának drasztikus emelkedését és a feketegazdaság erősödését eredményezné annak az Országgyűlésben a Jobbik által benyújtott törvényjavaslatnak az elfogadása, amely a fémkereskedelem állami monopóliumba helyezését irányozza elő – vélik a hulladékkezelő vállalatok. Az ellenzéki párt képviselői által múlt héten beterjesztett javaslat lényege, hogy a fémkereskedelmi tevékenység kerüljön kizárólagosan állami hatáskörbe, amelyet az állam koncessziós szerződéssel engedhetne át meghatározott időre másoknak. Emellett a területet felügyelő szaktárca a fémkereskedelem szervezésének előmozdítására a 100 százalékos állami tulajdonban lévő vállalatot is alapíthatna.

Jelenleg a fémhulladékok begyűjtése és kezelése egy évi 150-200 milliárd forintos forgalmat lebonyolító gazdasági ágazat, ahol sok száz dolgozik legálisan több ezer dolgozót foglalkoztatva, évente mintegy 1,6 millió tonna vas- és acél, valamint 100 ezer tonna színesfém-hulladék begyűjtését és hasznosítását megszervezve. Ugyanakkor a fémlopás és a lopott fémekkel való illegális kereskedés nem „hungarikum”, az egész világon komoly gondot okoznak a hatóságoknak és a jogkövető vállalkozásoknak egyaránt. Az ágazat már így is az egyik legszigorúbb kontroll alatt működő területe a gazdaságnak - még az aranykereskedelem sem zajlik ilyen szabályozott keretek között -, hiszen a 2010-ben életbe lépett, egyedülállóan szigorú fémkereskedelmi törvény értelmében minden a területen dolgozó vállalatnak ún. fémkereskedelmi engedélyt kellett kiváltania. Az ezt a lépést megtett több mint 700 vállalkozás azóta naprakész nyilvántartást vezet a telephelyein átvett fémekről, az összegyűlt adatokat a területet felügyelő vámhatóság részére naponta továbbítva. Emellett már a lakossági átvétel esetén is kötelező az ügyfelek személyi adatainak rögzítése.

A sajnálatos tény, hogy a fémlopások számát a rendkívül szigorú előírásokkal sem sikerült érdemben visszaszorítani, jól érzékelteti, hogy nem elsősorban jogalkotási, hanem jogalkalmazási kérdésről van szó. – hangsúlyozta Sárosi Eszter, a Hulladékhasznosítók Országos Egyesületének ügyvezető igazgatója. Az érdekképviseleti vezető hozzátette: sokkal inkább hatékonyan működő, megfelelő hatáskörrel és forrásokkal rendelkező hatóságra, és persze elrettentő erejű bírósági ítéletekre van szükség, nem pedig államosításra.

További részletek a mai Világgazdaságban

fémkereskedelem Sárosi Eszter Jobbik fém hulladék
Kapcsolódó cikkek