Cégvilág

A gázra lépett a Suzuki

Az április különösen mozgalmas hónap volt a Suzuki Motor Corporation életében. A japán cég Indiában, Kínában és Vietnamban szinte egyszerre fogott bele új gyárak építésébe.

Nem véletlenül mutatkozott be közös standon a május elején zárult Pekingi Autószalonon a Suzuki Motor Corporation és kínai vegyes vállalata, a Changan Suzuki. Ez utóbbi ugyanis a múlt hónap közepén kezdett bele második, évi 150 ezer autó kibocsátására alkalmas üzemének építésébe. Tavaly a Suzuki 300 ezer autót adott el és ezzel értékesítési rekordot állított fel Kínában. A további növekedés érdekében a Changan Suzuki a közeljövőben 500 ezer járműre bővíti évi gyártókapacitását.

A Suzuki és a Changan Automobile 1993-ban hozta létre a Changan Suzuki vegyes vállalatot. Az azóta eltelt 19 évben – az Alto gyártásának 1995-ös megkezdését követően – a Changan Suzuki a kínai vásárlók igényeit kielégítő autók – így Cultus, Swift, SX4 modellek – gyártásával és forgalmazásával foglalkozott.

A Changan Suzuki gyára, amely Csungking tartományi jogú város Banan kerületében található, évi 250 ezer gépjárművet képes előállítani. Annak érdekében, hogy a bővülő kínai piac igényeit kielégítse és gyártókapacitását évi 500 ezer autóra növelje, a Suzuki újabb gyár építését határozta el a már meglevő üzem szomszédságában. Az új egység 150 ezres kapacitását a piac bővülésének megfelelően folyamatosan fejlesztik. Az építkezés 2013 nyarán fejeződik be, a gyártás megkezdését decemberre tervezik. A meglévő üzemben úgy növelik a motorgyártás volumenét, hogy kiszolgálja az új gyár termelési igényeit is.
Ugyancsak a múlt hónap végén kezdődött meg a Vietnam Suzuki új autógyárának kivitelezése.

Az egyre bővülő vietnami kereslet kielégítésére a cég úgy döntött, hogy jelenlegi gyárát a Dong Nai tartománybeli Long Binh Techno Parkba költözteti és új gyártóüzemet épít az ott lévő motorkerékpárgyára tőszomszédságában. Az új üzemben a tervek szerint 2013-ban kezdik meg a termelést. Az első évben 5000 jármű kibocsátását tervezik, később a gyártókapacitást tovább növelhetik. A Vietnam Suzuki a Dong Nai tartománybeli Binh Dában 1996 óta gyárt motorkerékpárokat és autókat. A szomszédos Long Binh Techo Parkban 2006-ban létesült motorkerékpár-üzem a vietnami piaci igények kiszolgálására. A motorkerékpárgyár 80 ezer járművet állít elő évente.

Indiában új motorkerékpárgyár építésébe fogott három hete a Suzuki, amely 2004-ben alapította meg motorkerékpárok gyártásával és értékesítésével foglalkozó indiai leányvállalatát, a Suzuki Motorcycle India Private Ltd. (SMIPL) céget. A gyártás 2006-ban kezdődött meg Haryana államban, Gurgaon városában. Az új gyár egy másik városban, Rohtakban lesz, ahol a Suzuki leányvállalata, a Maruti Suzuki autóipari kutatás-fejlesztési laborokat épít. Ezen a 400 ezer négyzetméteres telepen létesül a 2014-re az évi 500 ezer – 125 és 150 köbcentiméteres hengerűrtartalmú – motorkerékpár legyártására alkalmas üzem. A Suzuki Motorcycle India jelenleg kétféle robogót és két motorkerékpár-modellt gyárt, amelyekből tavaly 22 százalékkal több, 350 ezer került az utakra. India motorkerékpár-piacán az elmúlt évben több mint 13 millió járművet adtak el.


 

gyárbővítés Suzuki Changan SX4 ázsia Swift
Kapcsolódó cikkek