Cégvilág

A hazai cégek fele fizet pontosan

Magyarországon a számlák 40,8 százalékát fizetik határidőre a cégek. Ha az egynapos késést még megengedjük (mivel hazánkban bevett gyakorlat, hogy a vállalkozások a határidő napján utalják el számláik ellenértékét, és ezért az 1 nap késéssel érkezik meg), akkor 53 százalékuk teljesít időben.

Ezzel az európai középmezőnynél valamivel jobban állunk. A Dun & Bradstreet – több millió számlainformációt összesítő – nemzetközi fizetési tapasztalat programja szerint ugyanis Európában átlagosan a cégek 37,8 százaléka fizet határidőre, és a vállalkozások 53,2 százaléka késik 1 és 30 nap között a számlafizetésekkel.

A legfegyelmezettebb Németország, ahol a cégek 74,7 százaléka teljesíti számláit határidőre. Svájcban pedig 55,3 százalékuk fizet pontosan. A másik végletet Spanyolország és Portugália képviseli, itt a legmagasabb az extrém, 90 napnál nagyobb késések aránya, ami már a fizetőképesség hiányára is utalhat. Nagy-Britanniában és Ausztriában sem igen fizetnek határidőre a vállalkozások, mivel több mint 60 százalékuk 1 és 30 nap közötti késéssel teljesít, ezzel az európai átlag felett vannak.

A Dun & Bradstreet nemzetközi adataiból az is kiderül, hogy Európában leginkább a mezőgazdaságban teljesítik számláik ellenértékét időben a cégek, míg a szállítás és logisztika iparágban a legkevésbé. A 90 napnál nagyobb extrém késések aránya a bányászatban a legmagasabb: 3,8 százalék. Az építőipari cégek 40,1 százaléka fizeti számláit időben Európában, Magyarországon ennél kevesebb, csak 37,9 százalékuk. Itthon egyébként a gyártó cégek a legrenitensebbek, csupán egyharmaduk teljesíti kötelezettségeit pontosan.

Keleti József, a Bisnode-csoport országigazgatója véleménye szerint érdemes csatlakozniuk a cégeknek a fizetési tapasztalat programhoz. Így ugyanis fontos, máshonnan nem elérhető információkra tehetnek szert a vállalatok egy-egy üzleti döntés előtt. Ha például kiderül, hogy a partnercég általában nagy késéssel fizet, érdemes előre fizetést kérni vagy biztosítékokat építeni a szerződésbe.

pontos számla fizetés Dun & Bradstreet
Kapcsolódó cikkek