Cégvilág

Bíróság kontra NAV: régi adó jár vissza a cégeknek?

Több tízmilliárd forint korábbi társaságiadó-befizetés járhat vissza a cégeknek, miután több olyan bírósági ítélet is született, mely ellentmond egy korábbi, szigorú NAV-álláspontnak – állítja az RSM DTM adótanácsadó cég szakértője, Fekete Zoltán Titusz.

A kérdéses ügy lényege, hogy a cégek 2006-ig az iparűzési felével, 2006-tól pedig annak teljes összegével csökkenthették társasági adóalapjukat, ha nem volt adótartozásuk. Egy 2007. novemberi törvénymódosítás azonban – hívja fel a figyelmet Fekete Zoltán Titusz – bevezette a nettó adótartozás fogalmát, innentől az csökkenthette az adóalapot, akinek nem volt tartozása, vagy kevesebb, mint túlfizetése.

A vita most arról szól, hogy az egyébként igazságosabb és enyhébb új szabályozást melyik beszámolási időszaktól lehet alkalmazni. A akkori, azóta visszavont állásfoglalása szerint a 2007-es és későbbi időszakokra. Az RSM DTM által hivatkozott bírósági ítéletek és a Legfelsőbb Bíróság határozatai szerint viszont korábbra is alkalmazható ez. Egy felülvizsgálattal így akár esély lehet utólagos adóalapcsökkentésre, ezzel „visszaszerezhető” az akkor befizetett pénz.

NAV RSM DTM adótanácsadó bíróság adó ítélet
Kapcsolódó cikkek