Cégvilág

Börtönbe kerülhetnek a gyógyszerhamisítók

Három évig terjedő börtönbüntetésre számíthatnak a Büntető-törvénykönyv jövő júliusban hatályba lépő módosítását követően a hamis gyógyszerek gyártói, forgalmazói, terjesztői, de még azok is, akik nagyobb mennyiség tartanak ezekből. A hamisított orvosságok aránya Magyarországon még mindig elenyésző, az USA-ban viszont már az eredetire legfeljebb csak hasonlító rákgyógyszer is forgalomba került.

A gyógyszerhamisítás, ami eddig csupán szabálysértésnek számított, jövő év második felétől már bűncselekmény, és alapesetben három évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. 

A parlamenti elfogadásra váró új Büntető-törvénykönyv ennél is szigorúbb büntetést, egy évtől öt évig terjedő szabadságveszést helyez kilátásba, ha a hamisított orvosság maradandó fogyatékosságot, vagy súlyos egészségromlást, illetve kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztést, ha halált okoz. Minimum egy, maximum öt évig ülhet börtönben, aki bűnszövetségben, vagy orvosként, nővérként, gyógyszercég dolgozójaként gyárt, terjeszt, forgalmaz, vagy akár csak nagyobb mennyiségben birtokol illegális gyógyszert.

A szigorítással Magyarország megteremti a csatlakozás büntetőjogi feltételét az Európa Tanács tagállamai által az egészségügyi termékek – beleértve az orvostechnikai eszközöket is - hamisításáról tavaly ősszel elfogadott Medicrime egyezményhez.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

gyógyszerhamisítás európa tanács gyógyszerhamisító bűncselekmény
Kapcsolódó cikkek