Cégvilág

Buffett: A városokban a helyi újságnál nincs fontosabb intézmény

Warren Buffett befektető vállalata, a Berkshire Hathaway csütörtökön bejelentette, hogy 142 millió dollárért többségi részvényes lesz a richmondi székhelyű Media Generalban.


Ezzel együtt Buffett országszerte összesen 63 újságot - köztük 25 napilapot - fog birtokolni, és az Egyesült Államok egyik legnagyobb kiadója lesz.

A Berkshire emellett további 400 millió dollárt hitelez a Media Generalnak - amelybe mintegy 20 százalék erejéig vásárolta be magát -, és megnyit számára egy 45 milliós hitelkeretet is. A bejelentés nyomán a felvásárolt cég részvényeinek ára 38,2 százalékkal emelkedett.

A sajtóbirodalmat a Berkshire új holdingja, a BH Media Group fogja irányítani. Az ügylet nem terjed ki a Media General tampai divíziójára, azt külön fogják értékesíteni.

A most a Buffett tulajdonába kerülő lapok közül a legnagyobb a 114 ezer előfizetővel rendelkező Richmond Times-Dispatch. A milliárdos napilapjait egy átlagos hétköznapon 800 ezer példányban fogják nyomni. Buffett véleménye szerint a városokban, ahol még erős a közösségi szellem, a helyi újságnál nincs fontosabb intézmény.

A Berkshire-nek eddig is voltak sajtóérdekeltségei: a vállalt birtokolja a Buffalo Newst, az Omaha World-Heraldot, és részesedéssel rendelkezik a The Washington Post kiadójában, valamint az ugyancsak újságkiadással foglalkozó Lee Enterprisesban is.

 

újság berkshire media general Buffett
Kapcsolódó cikkek