Cégvilág

Ez nagy baj: halmokban áll az eladatlan réz a kínai parkolókban

A lelassuló építőipar és a gazdaság gyengélkedése miatt annyi eladatlan fém halmozódott fel a kínai cégeknél, hogy kénytelenek kikötőkben és parkolókban felhalmozni a felesleget.

A Reuters beszámolója szerint a vasérc feldolgozásában kulcsszerepet játszó Csingdao kikötőben több száz, egyenként háromemeletes magasságú toronyban áll a fölösleges vas, míg délebbre a sanghaji cégek parkolókban halmozzák fel az eladatlan vas és rézkészleteket.

Bár az első negyedévben a Holdújév miatt mindig lelassul a kínai építőipar és emiatt növekednek a készletek, az idei év minden eddigi szintet felülmúl. Jelenleg Kína legnagyobb rézraktárában a készletek 300 ezer tonnára rúgnak, ez kétszerese az elmúlt négy évben mért mennyiségnek.

A világ legnagyobb bányászati konszernje, a BHP Billiton a héten jelentette be, hogy elhalasztja a kínai vas- és szénbányáinak 80 milliárd dolláros értékben tervezett bővítését. Számtalan kínai kis- és közepes vállalkozás ment tönkre a szektor lassulása miatt, a Reuters tudomása szerint tömegek menekültek el a hitelezőik elől vagy követtek el öngyilkosságot.

Áprilisban az ipari termelés az előrejelzett 12 százalék helyett 9,3 százalékkal emelkedett, ez három éve a leggyengébb adat, a kiskereskedelmi eladások szintén csalódást keltő, 14,1 százalékos növekedést produkáltak. Ugyanakkor az HSBC és más cégek előrejelzései is azt mutatják, hogy Kína talán már túlesett a válság legnehezebb részén.

réz készlet Vas
Kapcsolódó cikkek