Cégvilág

Globális háború a gombák ellen - Féljünk az élelmiszerektől?

A mérvadó brit ismeretterjesztő folyóirat, a Nature alaposan ráijesztett az olvasókra, miután közölte Matthew Fisher, a londoni Imperial College közegészségügyi intézet kutatójának tanulmányát.

A cikk szerint az új típusú gombafajok okozta növény- és az állatpusztulás riasztó emelkedése azt mutatja, hogy teljes sebességgel haladunk egy olyan világ felé, ahol a "rothasztók" lesznek a győztesek.

Az ellenálló, sokszor burjánzó gombafélék növekvő veszélyt jelentenek az élelmiszerbiztonságra, de az erdőkre és számos állatfajra is – olvasható abban a tanulmányban, melyet a londoni intézet kutatója jegyez. Kiemeli, hogy: „a gombás megbetegedések minden évben átlagosan 125 millió tonnányi alapvető termény – rizs, búza, kukorica, burgonya és szója – megsemmisülését okozzák.”
 
A veszteség pénzre átszámolva körülbelül 60 milliárd dollárt tesz ki a búza, a rizs és a kukorica esetében.  Az újonnan kifejlődő gombafertőzések ezen felül több mint 500 állatfajt – főként kétéltűeket, rovarokat, tengeri teknősöket és korallokat – fenyegetnek kihalással.

Több penészféleség is termel káros mikotoxinokat, például aflatoxint, vagy a Fusarium nemzetségbe tartozó egyes gomba fajok F-2 toxint. Ezek a gombafajok elsősorban a gabonaféléken telepednek meg, s onnan kerülnek a feldolgozás során gabonaipari termékekbe – takarmányokba, különböző lisztekbe, teljes kiőrlésű lisztbe, étkezési korpába, esetleg a kenyérbe. A takarmányokon keresztül pedig az állati szervezetekbe. Ez utóbbiak esetében, a –amennyiben nagy mennyiségben kerülnek feletetésre – komoly mérgezéseket, illetve elhullást is okozhatnak. De a gyümölcsökön is megtelepedhetnek, amelyek alapos mosással, vagy hámozással, könnyel eltávolíthatóak – tájékoztatta a Kosár Online-t Merényi Imre mezőgazdasági szakmérnök, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) szakértője.

A cikk folytatását elolvashatja a Kosár Online-on

penészgomba aflatoxin rizs gomba kukorica
Kapcsolódó cikkek