Cégvilág

Ismét megszállják Európát az oroszok

Az európai turizmus – a gazdasági helyzet miatti aggodalmak ellenére – ellenállónak bizonyul: számos desztináció növekedésről számolt be 2012 első hónapjaiban, és a kedvező tendencia mögött elsősorban az erősödő, régión belüli forgalom áll – idézi a Turizmus Online az Európai Turisztikai Bizottság (ETC) jelentését.

Ennek ellenére a szakértők óvnak a túlzott optimizmustól, hiszen az eredmények meglehetősen vegyesek, a főszezon pedig még előttünk áll. Az Európai Turisztikai Bizottság 2009 óta készülő jelentése első alkalommal tartalmaz részletes elemzést Európa részesedésének alakulásáról a legfontosabb régión kívüli küldőpiacokon: az USA-ban, Kanadában, Mexikóban, Argentínában, Brazíliában, Indiában, Kínában, Japánban és az Egyesült Arab Emírségekben.

Bár még csak az első két hónap eredményei állnak rendelkezésre, ezek bíztatóak: Európa legfontosabb régión belüli küldőpiacain nő a nemzetközi utazások iránti kereslet. A német kereslet 2011-ben elkezdődött bővülése a legtöbb európai desztinációban 2012 elején is folytatódott. Különösen igaz ez a közép- és kelet-európai országokra annak ellenére, hogy már a bázisévet is pozitívum jellemezte. Hollandia esetében szintén Közép- és Kelet-Európa piaci részesedésének növekedése figyelhető meg.

A francia és olasz vendégforgalmat illetően már kevésbé egységes a kép, utóbbi esetében a csökkenés jelei mutatkoznak. A brit vendégforgalom – ha kismértékben is – de nő a desztinációk többségében. Oroszország továbbra is a legjobb mutatókkal rendelkező küldőország, az adatokat szolgáltató európai desztinációk zömében az orosz vendégforgalom legalább 10 százalékos növekedését tapasztalták. A régi és a fejlődő desztinációk egyaránt élvezik az orosz kereslet növekedését.

A legnagyobb tengerentúli küldőpiacok közül az Amerikai Egyesült Államokból érkező vendégforgalom az országok körülbelül felében nőtt, másik felében viszont visszaesett. A japán kereslet – az országot ért súlyos katasztrófák után – ismét erősödni látszik.

A Tourism Economics előrejelzése szerint az Európába irányuló nemzetközi turistaérkezések száma 2012-ben 1,1 százalékkal csökkenni fog, 2013-ban pedig mindössze 0,8 százalékkal növekszik majd. Különösen a nyugat- és dél-európai desztinációkat fenyegeti a visszaesés, míg Észak-Európában mérsékelt növekedést, Közép- és Kelet-Európában pedig 2012-re stagnálást, 2013-ra 2,2 százalékos növekedést valószínűsítenek. A legközvetlenebb versenytársakat jelentő közép-európai és balti országok csoportjában (Bulgária, Csehország, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Románia és Szlovákia) 2012-re 0,5 százalékos csökkenést, 2013-ra pedig 0,8 százalékos növekedés vár a kutatóintézet.

A főszezon közeledtével – az ETC szakértői szerint – kiderül, hogy valóban kiállja-e a próbát az Európa turizmusa. A nemzetközi gazdaság növekedését ugyanis a kormányzati megszorító intézkedések, a vállalatok óvatossága és a magas kiskereskedelmi árak visszafogják, az eurózónát pedig enyhe fenyegeti. Emiatt mind a kontinensen belüli, mind a távoli küldőpiacok esetében nehéz két évre számíthat az európai turizmus.

küldőpiac Turista vendég turisztikai bizottság Orosz ETC
Kapcsolódó cikkek