Cégvilág

Küszöbön a kvótaszigor bevezetése

Az eddigieknél is komolyabb versenyképességi kérdéssé válik a vállalatoknak az általuk alkalmazott technológia az EU jövő évtől induló, harmadik szén-dioxid-kvóta kereskedelmi időszakában.

„Az eddigi két időszak tanulóidő volt, de 2013-tól már nem kerülhetők meg a kibocsátással arányos kvótavásárlási kötelezettségek” – jelentette ki az Energiainfó sajtóklubjában Szepesi Attila, a KPMG menedzsere.
A jövő évtől csak azon cégeknek nem kell kvótát venniük, amelyek a szakmában elérhető legjobb technológiát alkalmazzák (BAT), azaz megfelelnek a tíz, legfejlettebb eljárást alkalmazó társaság műszaki mutatóiból meghatározott referenciaértéknek.

Amennyivel elmaradnak e szinttől, azzal arányosan kell fizetniük. E kötelezettségüket műszaki fejlesztéssel, azaz technológiai referenciaszinthez való közelítéssel csökkenthetik. Magyarország januárban halasztást kért a kvóták bevezetésére: az MVM nevében három beruházást vállalt 120 milliárd forint összegben, azaz annyiért, amekkora ingyen kvótát igényel. Ezért az MVM-nek 2020-ig egy szivattyús-tározós vízerőművel, egy gázvezetékkel és az energiafelhasználás okos mérésének bevezetésével tartozik. Várhatóan a nyárra bírálják el az uniós illetékesek Magyarország derogációs kérelmét, néhány más országéval együtt.

széndioxid CO2 kvótaszigor MVM
Kapcsolódó cikkek