Cégvilág

Négyfajta veszélyes gyerekruhát tiltottak be nálunk a héten

A veszélyes nem-élelmiszer termékek európai gyorsriasztási rendszerének tanúsága szerint az elmúlt héten négy fajta kínai, illetve ismeretlen származású gyermekruházati terméket vont ki a forgalomból az illetékes hatóság.

A Picken márkájú, kínai eredetű, gyerekeknek készített kabátokat a fulladás veszélye miatt vonta ki a magyarországi forgalomból a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. Szintén a termék eltávolítása mellett szólt, hogy a kapucni összehúzására alkalmas madzagok beakadhatnak valamibe és elránthatják a gyereket. Ugyanez volt a helyzet az Aquamarine gyártmányú, szintén kínai gyerekkabátok esetében is. A Berghaus márkanévvel ellátott lányka kabátok gyártási helye ismeretlen, az viszont biztos, hogy a nem megfelelően rájuk rögzített húzózsinórok sérülésveszélyt jelenthetnek.

A Rapex eheti jelentésének tanúsága szerint a magyarországi riasztások mellett Franciaországból, Hollandiából, Spanyolországból és Németországból is kivontak veszélyes termékeket. Az áruk között több játék, lámpa és kozmetikum is található.

Ismert márkás termékek is szerepeltek az eheti listán, a Volkswagen összesen 47 Crafter típusú kisteherautót hívott vissza saját elhatározásából, miután kiderült, hogy a jármű hátuljában bizonyos csavarok meglazulhatnak. Az erre vonatkozó jelzés Spanyolországból érkezett csakúgy, mint a Kawasaki önkéntes visszahívása. A japán motorgyártó hat típust rendelt vissza a lábtartó esetleges leszakadásának veszélye miatt. A Honda brit gyártású CR-V kocsikat hívott vissza a fényszórók hibája miatt, a Toyota pedig dél-amerikai gyártású Hilux terepjárókat javított ki Portugáliában, miután felfedezte, hogy bizonyos esetekben hibás értékeket jelezhet a kilométeróra.

Végül a márkás áruk között utolsóként az Ikea vásárolja vissza Lengyelországban a SÄNDA típusú lámparögzítő síneket, amelyek a nem megfelelő földelés miatt áramütéshez vezethetnek.

Az eheti RAPEX jelentést megtekintheti itt

RAPEX visszahívás veszélyes termék
Kapcsolódó cikkek