Cégvilág

Svájci Nemzeti Tanács: Ne kínai legyen a "svájci óra"!

A munkahelyek és a "Swiss Made" eredetjelzés piaci értékének megőrzése érdekében Svájc növelni akarja ipari termékeinek hazai arányát.

A svájci Nemzeti Tanács a munkahelyek védelme érdekében határozatot hozott, hogy az ipari termékek értékékének minimum 60 százalékát a hazai gyártóknak kell biztosítani.

Az 50 000 embernek munkát több mint 500 különböző nagyságú manufaktúrát és gyárat tömörítő Svájci Óraipari Szövetség élénken üdvözölte a döntést. Manapság ugyanis a luxusórák szinte teljes mértékben Kínában készülnek, mégis a "Swiss Made" felirat szerepel a számlapokon.

A Svájci Óraipari Szövetség szerint ez olyan visszaélés, amelyet a jelenlegi döntés orvosolni kíván. Nem csupán a munkahelyek megőrzése illetve létesítése érdekében, hanem azért is, mert a kínai "svájci" órák leértékelik a svájci óraipar hírnevét. Az erős és hiteles svájci védjegy munkalehetőséget jelent az óragyártók és alvállalkozók egész sorában, ezért a termelés Svájcban kell fejleszteni és erősíteni hosszú távon – hangsúlyozza a szövetség.

Részletek a szerdai Világgazdaságban

svájci óra kínai swiss made
Kapcsolódó cikkek