Cégvilág

Új hitelprogramok az MFB-től

Három új, vállalkozókat segítő hitelprogramot indít az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. A termékek az Új Széchenyi Terv (ÚSzT) pályázataihoz kapcsolódó, vissza nem térítendő támogatások vállalkozásokhoz való lejutását gyorsítaná fel.

Az MFB Vállalkozásfinanszírozási Program kiegészítő termékei a támogatást megelőlegező a támogatási bankgarancia és az áfahitel. Az új hitelek kizárólag az MFB Vállalkozásfinanszírozási Programmal együtt igényelhetők. A bankgarancia-terméket csak kkv besorolású ügyfelek vehetik igénybe. Az elnyert vissza nem térítendő állami támogatás megelőlegezését szolgálja a támogatást megelőlegező hitel. Összege a támogatási szerződésben szereplő, a támogató által előlegként nem folyósítható támogatás összegével egyező lehet. Az ügylet éves kamata a 3 havi BUBOR-hoz igazodik, azt 3,5 százalékkal haladja meg, de nem lehet kevesebb, mint az ügyletre megállapított egyéni referencia kamatláb mértéke.

Az áfahitel célja a megvalósuló beruházáshoz kapcsolódó, fordított általános forgalmi hatálya alá nem tartozó tárgyi eszközök és immateriális javak vásárlására, valamint igénybevett vállalkozói szolgáltatásokra előzetesen felszámított forgalmi adóból az adóhivatalhoz benyújtandó időszakos áfabevallásában szereplő követelés megelőlegezése. Az előfinanszírozás mértéke az áfa-visszaigénylés összegének 85, illetve 90 százaléka lehet.

A kiegészítő hitelekhez saját erő nem szükséges, a hitelszerződéseket 2013. december 31-ig kell megkötni. A támogatási bankgarancia a kedvezményezett kkv-k részére megítélt vissza nem térítendő állami támogatásokhoz adhat biztosítékot. Az MFB által vállalt bankgarancia összege után évenként garanciadíjat kell fizetni. A díj mértéke az ügyfél minősítése alapján legalább évi 0,5–3,8 százalék. Ezt a szerződést is 2013. dec. 31-ig kell megkötni.

vállalkozásfejlesztés áfa Bubor előfinanszírozás MFB
Kapcsolódó cikkek