Cégvilág

Új szereplő a hazai jogi piacon

Jelentős változásokat hozott az ügyvédi irodák hazai piacán a gazdasági válsg. A nagy nemzetközi jogi cégek közül – amelyek a `90-es évek közepén, a nagy privatizációs boom idején érkeztek szinte egy hullámban Magyarországra – több, elsősorban amerikai és angol érdekeltségű társaság kivonult az országból, miközben a szektorban tovább folytatódott a konszolidáció.

Ez utóbbi keretében a hat közép-kelet európai irodával rendelkező, 1986-ban Bécsben alapított osztrák e|n|w|c csatlakozott az angol-német Taylor Wessing csoporthoz. A bejelentés kapcsán Georg Walderdorff, az e|n|w|c szenior partnere adott rövid interjút a Világgazdaság Online-nak.

Mennyire változott meg a magyarországi jogi piac, hogyan alakulnak az alkalmazott óradíjak?

Ha egyedül a honoráriumokat vizsgáljuk, akkor ketté kell választani a nemzetközi vállalatoknak, illetve a kisebb magyar cégeknek dolgozó ügyvédi irodák díjszabását. Az előbbiek esetében az irodáknál természetesen picivel „vastagabban fog a ceruza”, hiszen itt is globális vagy európai szintű keretszerződések szerint dolgoznak. Ezen ügyfelek többségével az Európában szokásos, a magyarnál lényegesen magasabb jogi költségek alapján számolnak el.

Emellett természetesen a helyzet jelentősen megváltozott az elmúlt években. Egyrészről egyre nehezebb új, nagy partnert találni, sok területen lefedett a piac. Egyre élesebb a jogi irodák versenye, a megbízók folyamatosan ártendereztetik őket. Másrészről az is megfigyelhető, hogy a válság hatására sok területen egyre több munkánk akad.

Kicsit ellentmondásosnak tűnik ez a helyzet…

A peres eljárások, felszámolások, csődök kapcsán rengeteg jogi tennivaló akad, de például sok munkajogi ügyet viszünk. Ráadásul a megbízók egyre alacsonyabb összegű, de még behajtható kintlévőségek esetében is hajlandóak vállalni a peres eljárás költségeit. Ez pedig az ügyszámok növekedésével jár.

A magyar bankadó kapcsán milyen segítséget kértek ügyfeleik?

Nem kérték tőlünk azt, hogy nemzetközi fórumok elé vigyük az ügyet. Kizárólag folyamatos, pontos jogi információra, magyarázatra van szükségük a magyar törvényalkotási folyamat őket érintő részeiről.

Miért döntöttek úgy, hogy csatlakoznak egy globális irodához?

A fúzió közös gazdasági érdekeken alapul. Mostantól Taylor Wessing név alatt folytatjuk munkánkat, de egyben megőriztük függetlenségünket is. Minden partner önálló jogi személyiség. Ugyanakkor közös nemzetközi menedzsment irányítása alatt dolgozunk tovább. A Taylor Wessing 2002-ben egy német és egy angol jogi iroda egyesülésével jött létre. A csoport azóta dinamikus fejlődést ért el, irodákat nyitott Franciaországban, Belgiumban, Dubaiban, Kínában, Szingapúrban. Az e|n|w|c csatlakozásával a Taylor Wessing a Közép-Kelet európai régióban is erősítette pozícióit.

Mit jelent ez a globális jelenlét, és foglalkoztatott ügyvédek számának tekintetében?

A szövetségnek köszönhetően a TaylorWessing e|n|w|c ügyvédi iroda immár a világ 13 országában 22 irodával lesz jelen, összesen közel 1400 főt foglalkoztatva, amelyből több mint 900 munkatársunk jogász. A jó hír az, hogy a jelen nehéz gazdasági körülményei ellenére továbbra is látunk potenciált nem csupán a régiós, de a magyar piacban is. Prága, Brno, Budapest, Pozsony, Varsó, Kijev után hamarosan Milánóban és Szófiában is nyitunk irodát.

 

enwc taylor wessing jogi iroda
Kapcsolódó cikkek