Cégvilág

Ukrán kormányfő az EU-nak: Nem fogadunk el diktátumokat

Ukrajna a következő három évben 25 százalékkal készül növelni a földgáztermelést annak érdekében, hogy csökkentse függőségét az Oroszországból származó gázimporttól.

Ezt Nyikolaj Azarov ukrán miniszterelnök jelentette ki a The Wall Street Journal amerikai gazdasági lapnak nyilatkozva . Szerinte Ukrajna évente mintegy 20 milliárd köbméter gázt termel és további 35-49 milliárd köbmétert pedig Oroszországból importál.  Az amerikai lapnak adott interjúja szerint Ukrajna 2015-ig további 3-5 milliárd köbméterrel növeli kitermelését annak köszönhetően, hogy két új úszó fúróberendezés áll munkába a Fekete-tenger talpazatánál.

Az ukrán kormányfő utalt arra, hogy az ország nagy reményeket fűz a palagáz lelőhelyek kiaknázásához. A Nadry Ukrainy nemzeti részvénytársaság szerint Ukrajnában vannak a legnagyobb palagáz-készletek Európában. Hivatalos adatok szerint Ukrajna 2020 körül 5-15 milliárd köbméter palagázt lesz képes kitermelni évente. Azarov igen jelentősnek mondta a külföldi befektetések részételét az ukrajnai palagáz-lelőhelyek kiaknázásában. Az ukrán hatóságok a múlt héten közölték, hogy a Shell és az amerikai Chevron Corporation nyert megbízást két ukrajnai gázlelőhely kiaknázására.

Azarov egyébként kedden Brüsszelben az EU vezetőivel tárgyalt, Brüsszel pedig ezt követően egy közleményt adott ki, amelyben arra buzdította Kijevet, hogy tartsa tiszteletben a jogállamot. A miniszterelnök erre válaszul azt állította, hogy az EU arra használja fel a Tyimosenko-ügyet, hogy lelassítsa vele Ukrajna európai integrációját. Az európai vezetők többször politikai támadásnak nevezték a volt miniszterelnök bebörtönzését és szabadon bocsátását követelték, miközben Brüsszel jegelte a szabad kereskedelmi megállapodás tárgyalását Ukrajna és az EU között. Azarov közölte, hogy országa nem fogad el ultimátumokat és diktátumokat.

nyikolaj azarov palagáz gázimport gáz tyimosenko EU
Kapcsolódó cikkek