Cégvilág

Veresegyházi turbinák egy izraeli erőműben

Az amerikai General Electric (GE) veresegyházi gyárában készült az a 12 aeroderivatív (eredetileg repülőgépekhez kifejlesztett), 50 megawattos gázturbinás erőművek, amelyeket egy 200 millió dolláros beruházással épülő, izraeli erőműhöz vásárolt a Wood Group GTS.

A veresegyházi sajtótájékoztatón Pierpaolo Mazza, a GE aeroderivatív gázturbina gyártásáért felelős igazgatója közölte, hogy a 800 megawattos Dorad lesz Izrael legnagyobb erőműve, e létesítmény képviseli majd az ország áramtermelő kapacitásának 8 százalékát. „Veresegyházon 2008 óta készülnek aeroderivatív generátorturbinák, amelyekből eddig negyven–ötvenet szállítottunk, főként orosz és latin-amerikai piacokra” – válaszolt a Világgazdaságnak a gyár vezetője. A munkát Lencsés Gergő már nem összeszerelésnek minősíti, hiszen komplex technológiai építési folyamatról van szó.

Emellett arra is büszke, hogy a fődarabokon kívüli elemek meghatározóan a térségből, így Magyarországról is érkeznek.
A világszerte kelendő és a technológia miatt vízhűtést nem igénylő terméket a gyárvezető nagyon hasznosnak tartja a villamosenergia -rendszer szabályozása szempontjából. Az aeroderivatív turbina ugyanis nem csak jól szabályozható, azaz beállítható a kívánt mennyiségű áram termelésére, hanem gyors is: hideg állapotból negyed óra alatt csúcsra járatható, míg a hagyományos gázturbinákhoz ugyanerre háromnegyed óra, egy óra is szükséges lehet.

A veresegyházi gyár teljes kapacitással termel, tevékenységét a válság éveiben is bővítette, a későbbi tervekről üzleti okokból nem kívánt nyilatkozni Lencsés Gergő. Az Izraelbe küldött termékeknek egyébként nem csak a legyártása, a helyszínre szállítása is hatalmas feladat volt. A háromszáz tonnás egységeket az Ovit Zrt. speciális szállító járművei juttatták a budapesti Foka-öbölbe, ahonnan teherhajón utaztatták tovább Constantába, majd óceánjárón Izraelbe. Más megrendelés esetén, főleg, ha sürgős a szállítás, Antonov repülőre rakják a turbinákat Ferihegyen, egy repülő csak egy turbinát bír el.

A GE-nek a térségben 18 gyára van, ezek tavaly termelésük 95 százalékát exportálták, 5 milliárd dollárért. Hét magyarországi érdekeltsége 12,5 ezer főt foglalkoztat, ebből 1500-at a veresegyházi Energy gyár.

GE Veresegyház turbina
Kapcsolódó cikkek