Cégvilág

Veszélyes termékek elfogása - Magyarország ismét az élen

"Kevesebb veszélyes termék jut be az EU piacára. De folytatnunk kell a munkát, ezért az állandó megfigyelési rendszer építése a jövőben is kulcsfontosságú marad – jelentette ki John Dalli egészségügyi és fogyasztópolitikai biztos.

Az Európai Bizottságnak a nem élelmiszer jellegű termékek riasztási rendszeréről (RAPEX) készített elemzése azt mutatja, hogy a veszélyes termékek korábban és nagyobb hatásfokkal azonosíthatók, és így gyorsabban eltávolíthatók az uniós piacról.

A 2011-es éves jelentés szerint ugyan továbbra is Kína az első számú ország a termékekre vonatkozó bejelentéseket illetően – a RAPEX-bejelentések több mint fele Kínából származó termékekkel kapcsolatos –, de a 2010-es 58 százalékos arány 2011-re 54 százalékra csökkent.

Ruházati cikkeket és textíliákat jelentettek a leggyakrabban (423 bejelentés fulladás és irritáció veszélye miatt), ezt a kategóriát a játékok (324 bejelentés leginkább fulladás veszélye miatt), a gépjárművek (171 bejelentés sérülés kockázata miatt), az elektromos készülékek (153 bejelentés áramütés veszélye miatt) és a kozmetikai szerek (104 bejelentés vegyi kockázat miatt) követik. Ezek a kategóriák a súlyos kockázatot jelentő termékek bejelentésének 74 százalékát teszik ki.

A bejelentésekben szereplő termékek 19 százaléka (293 bejelentés) származott európai országból, 15 százaléka pedig egyéb országokból. A bejelentett termékek 8 százaléka ismeretlen eredetű volt. Ez a szám a jobb azonosításnak köszönhetően meredeken csökken, 2004-ben még 23 százalék volt. A 293 jelentett európai eredetű veszélyes termék közül 3 százalék Franciaországból, 3 százalék Németországból és 2 százalék Olaszországból származott.

A legtöbb bejelentés a következő országokból érkezett: Spanyolország (189), Bulgária (162), Magyarország (155), Németország (130) és az Egyesült Királyság (105). Az ezekből az országokból jelzett esetek a súlyos kockázatot jelentő termékekről szóló, a rendszeren keresztül küldött összes bejelentés 47 százalékát teszik ki.

A munka folytatódik az állandó megfigyelés rendszerének kiépítésével és a harmadik országokkal való együttműködés fokozásával; különös tekintettel Kínával a kétoldalú, valamint az Egyesült Államokkal és Kínával a háromoldalú együttműködés erősítésére.

A RAPEX-ről

A RAPEX 2004 óta – amikor az általános termékbiztonságról szóló irányelv a nemzeti jog része lett – jelentősen javult. A tagállamok a termékbiztonságról szóló jogszabályok végrehajtására 100 millió eurót költöttek és 6000 ellenőrt alkalmaztak.

A folyamat egy olyan intézkedési sorból épül fel, amely magában foglalja a termék eredeténél a kockázatok kizárását célzó felfelé irányuló erőfeszítéseket, a jobb kockázatértékelést, és az EU hatóságainak – legfőképp vámhatóságok – szoros együttműködését, hogy a kockázat még a termék belépése előtt meghatározható legyen.

A folyamat egy olyan intézkedési sorból épül fel, amely magában foglalja a termék eredeténél a kockázatok kizárását célzó felfelé irányuló erőfeszítéseket, a jobb kockázatértékelést, és az EU hatóságainak – legfőképp vámhatóságok – szoros együttműködését, hogy a kockázat még a termék belépése előtt meghatározható legyen. -->

RAPEX Magyarország veszélyes termék kínai
Kapcsolódó cikkek