Cégvilág

50 ezer alatti táblagépet mutat be a Google

A Google saját gyártású táblaszámítógéppel veszi fel a versenyt az Amazon és az Apple készülékeivel.

Az internetes óriásvállalat szerdán este a San Franciscó-i Google I/O fejlesztői konferencián mutatta be az Android operációs rendszer legújabb, Jelly Bean kódnevet viselő 4.1-es verzióján futó Nexus 7 táblaszámítógépét. A készülék 200 dolláros belépő árával elsősorban az Amazon Kindle Fire táblagépét veszi célba és felhasználási területe is ahhoz hasonló.

Ahogy a Kindle Fire elsősorban az Amazon.com portálon elérhető és megvásárolható tartalom fogyasztására alkalmas, a Nexus 7 a Google Play portálon kapható alkalmazások használatára lett optimalizálva. A Google Play portálon már több mint 600 ezer alkalmazás és játék érhető el, a portál elindítása óta a Google több mint 20 milliárd letöltést regisztrált.

A Google Nexus 7 készüléke az új Android 4.1 operációs rendszer részeként megjelenő beszédfelismerő keresőrobottal veszi fel a harcot az Apple iPad készülékeivel. Az Apple Siri virtuális asszisztenséhez hasonlóan a Google Now robot is kulcsszavak bemondására indít intelligens adatgyűjtést és állítja össze a megfelelő választ - egyelőre csak angol nyelven. A "közlekedés" szó bemondására például a napi rendszeres munkába járási útvonalat megvizsgálva a szolgáltatás alternatív útvonalakra tesz ajánlatot, amennyiben azt az elérhető közlekedési információk alapján szükségesnek látja.

A Jelly Bean Android operációs rendszer július közepén kerül kereskedelmi forgalomba. Jelenleg már több mint 400 millió Android operációs rendszeren futó okostelefon és táblaszámítógép van használatban világszerte és számuk naponta egymillióval növekszik.

Nexus Kindle Google Amazon táblagép
Kapcsolódó cikkek