Cégvilág

Elemző: Két éven belül megszűnhet a Nokia

A Nokia az idén már másodízben csökkentette profitprognózisát és bejelentette, hogy globálisan tízezer munkahelyet szüntet meg és leállítja több termelési és kutató részlegét.

Stephen Elop, a cég elnök-vezérigazgatója szerint Finnországban, Németországban és Kanadában lévő gyártótelepek zárnak be és több menedzsertől pedig megválnak. Elop, aki 2010-ben vette át a tisztségét, azért szervezi át a Nokiát, mert az Apple és a Samsung  a finn vállalat kárára növelték piaci részesedésüket, és emiatt a cég értékesítése csökkent és a negyedik egymást követő negyedévben veszteségeket halmozott fel.

"A Nokia önköltségeinek csökkentésére kényszerül vagy megkockázatja, hogy akár két éven belül megszűnik – mondta a Bloombergnek Alexander Peterc, az Exane BNP Paribas elemzője Londonban. Az elemző szerint a vállalat nem folytathatja jelenlegi politikáját és most a túlélésért küzd.
 
Az elbocsátásokkal összefüggésben a Nokia bezárja nagy tradíciókkal rendelkező termelőüzemét a finnországi Salóban. A telephelyen csak a kutató-fejlesztő tevékenység marad meg. A németországi Ulmban működő kutató-fejlesztő központot azonban az idén szeptemberig bezárja, ami 730 munkahely megszűnésével jár.

A Nokia németországi alkalmazottainak száma ezzel a felére csökken. Bezárja még a finn vállalat a kanadai Burnaby városban működő üzemét is. A cég megerősítette, hogy eladja a Vertu luxustelefont gyártó egységét az EQT svd magántőke társaságnak (a feltételeket nem közölték). A két cég 200 millió euró összegű szerződésről tárgyalt – közölték az ügyet ismerő illetékesek a hét elején.

A Nokia a hálózatokra specializálódott Nokia Siemens Networksszel együtt globálisan 122 148 foglalkoztat.  A Nokia éves működési költségeit a tervezett egymilliárd euró helyett hárommilliárddal tervezi csökkenteni. A létszámleépítéssel járó költségek viszont 2013 végéig további egymilliárd euróval terhelik meg a vállalat mérlegét.


 

gyárbezárás elbocsátás elop Nokia leépítés
Kapcsolódó cikkek