Cégvilág

Feltámadt a Sárkány

Elmaradt szálloda és más beruházások, módosított tervek jellemzik a Sárkány Center elmúlt három évét. Az egykori gyárudvar hasznosítását elhatározó beruházó cég ugyanakkor más üzletágban nagyobb sikert ért el: az édesség- és ital-nagykereskedelemben.

Hetedik éve működik a Sárkány Center a kőbánya-kispesti vasút- és metróállomástól fél kilométernyire lévő egykori ipari övezetben.

A Gyömrői úton lévő ázsiai kereskedelmi központ megálmodója és a beruházó Vimpex-csoport vezetője, Vu Quy Duong most egy étterem nyitását fontolgatja.

Az egykori gyárudvaron, az ötszáz gépkocsi befogadására alkalmas parkolóban hétköznap délután is meglehetősen nagy a jövés-menés, de Vu Quy Duong elmondja, hogy a válság kitörése óta érezhetően csökken az egy vásárlásra eső érték, igaz, a Sárkány Center forgalma majdnem változatlan maradt.

Mivel folyamatosan nőnek a kereskedők terhei, ezért négy éve nem emelték a bérleti díjakat, hiszen az üzemeltetőnek az az érdeke, hogy minél több legyen a kereskedő, mert a nagy kínálat jobban vonzza a vásárlókat. Ennek köszönhetően szinte teljes a kihasználtság. Jelenleg mintegy 250 bérlő működteti a 10–60 négyzetméteres boltokat, amelyek leggyakoribb árucikke a ruha, cipő, játék, valamint a parfüm.

Az egész úgy kezdődött, hogy az 1991-ben dohány-nagykereskedelemre létrehozott Vimpex Kft. megvásárolta az egykori Budapesti Kőolajipari Gépgyár 46 ezer négyzetméteres területét, ahol mintegy kétmilliárd forint ráfordítással 2005 októberében megnyitotta a Sárkány Centert. A nyitást követően nagy­ívű terveket kovácsolt a cégvezető, azonban a válság miatt elmaradt a területen a 23 szobás szálloda, a nagykereskedelmi központ, valamint az ezekhez kapcsolódóan tervezett utazási iroda létesítése.

– A válság kitörése óta elsősorban arra koncentrálunk, hogy fenntartsuk a vállalkozást: a hiteleket vissza kell fizetni – mondja a vietnami üzletember, hozzátéve ugyanakkor, hogy azért volt némi előrelépés is. Az RS bútorkereskedelmi vállalat tavaly itt nyitotta meg 2000 négyzetméteren ötödik áruházát és télen az egyik épületben egy 30 millió forintba került golfcentrum is létesült. Ebben több gyakorlóhely mellett két Microsoft programmal működő golfszimulátor is van, amely érzékeli az elütött labda sebességét és irányát, és a kivetített pályán megjeleníti a labda repülését és célba érkezését. További részletek a pénteki  Világgazdaságban

Sárkány Center Vimpex vietnami kereskedelmi
Kapcsolódó cikkek