Cégvilág

Száz milliárdból épít gázvezetéket az FGSZ Földgázszállító

Sínen az FGSZ Zrt. mintegy 100 milliárd forintba kerülő, 10 éves gázvezeték-rendszer fejlesztési terve. Új csövek, új kapacitások jönnek létre.

A Magyar Energia Hivatal (MEH) elfogadta az FGSZ Földgázszállító Zrt. 10 éves, de kétévente frissítendő nagynyomású vezeték-építési és rendszerfejlesztési tervét. A tízéves terv megvalósítása előzetes becslések szerint mintegy 100 milliárd forintba fog kerülni, jóval kevesebbe az eredeti elképzelésnél. Ennek többek között az az oka, hogy kikerült belőle a magyar-szlovák gázvezetéki összeköttetés megteremtése, amelyről időközben önálló döntés született.

Az elfogadott terv szerint csak olyan beruházás valósulhat meg, amelyre az országnak szüksége van. Ez azt jelenti, hogy csak az a cső épülhet meg, és csak akkora kapacitással, amelynek kapacitásait a piaci szereplők előzetesen, előzetes szerződéssel már lekötötték. Ebből viszont az is következik, hogy gázvezeték-fejlesztés majdani költségei be fognak épülni a szállítási tarifákba.

A fejlesztési terv megvalósításának másik fő célja az, hogy oldja azt a felemás helyzetet, amely szerint történelmi okokból az ország keleti részében nagyobb kapacitású a gázrendszerünk, mint a nyugatiban. A rendszerfejlesztés minden egyes eleme közelebb viszi Magyarországot azon céljának megvalósításához, hogy erősödjön gázelosztó szerepe, illetve, hogy térségi gázelosztó központtá váljon. Minél több gáz halad keresztül az országon, annál jobb lesz a gázhálózatának kihasználtsága, ezen keresztül pedig annál alacsonyabb a rendszerüzemeltetés fajlagos költsége. Ennek köszönhetően középtávon akár lejjebb is szoríthatók a hazai gázszállítás.

Az a tény, hogy a MEH a tervet jóváhagyta, azt is jelenti, hogy az abban foglalt beruházásokat az FGSZ jogosult megvalósítani. Ha a társaság valami okból valamely beruházásról mégis letenne, akkor annak megvalósítására a MEH tendert írhat ki.  

További részletek a csütörtöki Világgazdaságban

 

MeH FGSZ gázvezeték
Kapcsolódó cikkek