Cégvilág

Vége a Digidognak is

Tovább karcsúsodott az elektronikai cikkek piaca, miután rövid működés után eltűnt a magyar piacról a romániai Domo lánc alapítója által online és offline kereskedésre létrehozott cég, a Digidog. A cég a vecsési Market Centralban, majd az Allé üzletközpontban nyitotta meg egységeit, amelyeket az üzletközpontok szerint május végén zártak be, már online áruháza sem működik. A Digidog az elmúlt évet közel 67 millió forintos veszteséggel zárta.

Úgy látszik Szarvadi Lórándnak nincs szerencséje magyarországi cégeivel. A kézdivásárhelyi vállalkozó, aki 15 éve létrehozta Románia egyik legnagyobb elektronikai cikkeket forgalmazó vállalatát, a Domót, előbb a súlyosan veszteséges Electro Worldöt vette meg egy euróért, majd abból kiszállva hozta létre éppen egy éve a Digidog.hu Zrt-t. Mindkettőben kisebbségi tulajdonostárs és cégvezető volt a Media Markt egykori stratégiai igazgatója, Maurer Andor.

Csendben, minden hírverés nélkül nyitotta meg első, 2300 négyzetméteres üzletét október közepén a vecsési Market Centralban, majd egy hónap múlva 1800 négyzetméteres egységét az Allé üzletközpontban (az Electro World helyén), és ugyancsak csöndben zárta be mindkettőt a Digidog. Az üzletközpontok szerint május végén, miután a cég az elmúlt évet közel 67 millió forintos veszteséggel zárta. És nem működik a cég online áruháza sem.

A két egység nem egy nagy üzletlánc előfutára volt, hanem a novemberben indított Digidog online áruház „offline” oldala, bár az is igaz, hogy Maurer Andor Budaörsön és három vidéki városban is tervezte egy-egy áruház létesítését. Novemberben úgy tájékoztatta lapunkat, hogy hat egység elég is lenne a cég főtevékenysége, az e-kereskedelem támogatására. Mint mondta, ma az legfontosabb, hogy egy vállalkozás annyira legyen piacképes, hogy a felszínen maradjon, ezért a jelenlegi gazdasági helyzetben nem is terveztek nagyobb arányú hálózatbővítést.

Miután az elmúlt három évben folyamatosan gyengült a bolti forgalom, a webes értékesítés volumene pedig erőteljesen nő, az e-kereskedelemben látott fantáziát a cégvezető. Ugyanakkor a webáruházak általánosan alacsonyabb árszintjén lehetett vásárolni az Alléban és a vecsési üzletben. Ehhez természetesen az igen szigorú költséggazdálkodás mellett az is kellett volna, hogy a felpörgetett webértékesítés eltartsa az offline áruházakat.
A Digidog szűk kínálati palettája azonban akkor sem lett volna vonzó, ha széles körben ismert lett volna a cég. Piaci hírek szerint az is korlátozta a működést, hogy állítólag nem sikerült elnyerni a szállítók bizalmát. Ezért az árukészlet jelentős részét romániai szállítóktól, elsősorban a Domótól szerezték be.

A bukaresti sajtó piaci forrásokra hivatkozva hétfőn azt közölte, hogy Szarvadi Lóránd, a Domo üzletlánc vezetője júliustól távozik a vállalat vezetéséből. Az érintettnek egyelőre nincs közölnivalója – írta a Transindex. A portál szerint a Domo a második legnagyobb elektronikai szaküzletlánc Romániában, azonban az elmúlt üzleti évet – 175 millió eurós forgalom mellett –  2-3 millió eurós veszteséggel zárta. Szarvadi nemrég kedvezményes hiteltörlesztés útján akarta csökkenteni a cég a beszállítóival szembeni tartozásait, több-kevesebb sikerrel. Szarvadi Lóránd Hegedűs Ferenccel együtt alapozta meg a Domo üzletlánc sikerét. Hegedűs és a Szarvadi család 2007-ben kiszállt a Domóból, eladták tulajdonrészüket, így tavaly szeptemberben összesen már csak 5 százalékos részesedésük volt -olvasható a Transindex cikkében.

A Domo Retail SA jelenleg egy holland vállalat, a TechnomarketDomo (TMD) tulajdonában van, ami a bulgáriai Technomarket és a romániai Domo üzletláncokat egyesíti. A TDM-ben 62 százalékos részesedése volt a Trans Balkans Investmentsnek, de tulajdonrészét nemrég eladta az Ománi szultánság Állami Általános Tartalék Alapjának. A tranzakció valószínűsíthetően azért jött létre, mert a Trans Balkan Investments egy 17 millió eurós tartozást halmozott fel az ománi tartalékalappal szemben.
Névtelen piaci források szerint Szarvadi távozása az ománi tulajdonjogszerzéssel hozható összefüggésbe, amely állítólag megkötötte az igazgató kezét – írta a Transindex.

digidog electro world. szarvadi lóránd Allee
Kapcsolódó cikkek