Cégvilág

Budapest szállodái lenyomták a térségi riválisokat

Harmincegy európai város adatait összevetve kiderül, hogy Budapest szállodáiban jobb volt az átlagos foglaltság az idei első öt hónapban, mint Pozsonyban, Bukarestben vagy Vilniusban. – derül ki a Magyar Szállodaszövetség 2012 január – májusi trendriportjából, amelyet a Turizmus Online ismertet.

Az STR riport adatai szerint 2012 január-május hónapokban a legjobb teljesítményt továbbra is Ausztrália & Óceánia, Délkelet-Ázsia és Dél-Amerika szállodái mutatták. Európában a szállodai teljesítmények javulása májusban elmaradt a 2012 első négy hónapban elérthez képest. Az európai régiók között a szállodák forgalmának alakulását komplexen kifejező REVPAR mutató 2012 január-május között Kelet-Európában javult a legnagyobb mértékben.

A vizsgált 5 Közép-Kelet-európai ország között a magyarországi szállodák 31,9 EURO REVPAR mutatója a múlt évinek felel meg, míg 2011-hez képest javulást értek el az osztrák, a cseh és a lengyel szállodák is – írja a Turizmus Online.

Az STR riportban szereplő 31 város között Budapest szállodái szobafoglaltságban a 27., nettó átlag szobaárban és nettó REVPAR-ban egyaránt a 29. helyen végeztek 2012 január-május hónapokban. 2012 májusában Budapest szállodái az STR riportban vizsgált 31 város között szobafoglaltságban a 21., nettó átlag szobaárban és nettó REVPAR-ban egyaránt a 29. helyen végeztek. 2012 májusában a hazai szállodai kapacitás országos szinten 2,8 százalékkal, a balatoni régióban 8 százalékkal nőtt a múlt évhez képest, Budapesten a bázis szinten maradt. 2012 január-május hónapokban a hazai szállodák teljesítményének kis mértékű javulását a külföldi kereslet két számjegyű növekedése határozta meg, a belföldi kereslet csak minimális mértékben emelkedett.

Az idei év első 5 hónapjában a hazai szállodák szobafoglaltsága csak minimális mértékben javult a bázishoz képest, az átlag szobaárak és a REVPAR mutató emelkedése is elmaradt az euró/forint árfolyam gyengülésétől. A hazai szállodák árbevételére, bruttó átlag szobaár és bruttó REVPAR adataira – különösen azokban a hotelekben, melyeknél meghatározó a külföldi vendégek aránya – jelentős hatással van az aktuális euró/forint árfolyam. Ez 2012 májusában 293,53 forint volt, ami 10 százalékkal gyengébb a 2011 májusi 266,78 forintnál.

2012 január-május hónapokban a kereskedelmi szálláshelyeken megjelenő vendégéjszakák száma a Dél-Dunántúlon 9,9 százalékal, Dél-Alföldön és Közép-Magyarországon 9,2 százalékkal, a Tisza-tónál 6,1 százalékkal, a Balatonon 2,4 százalékkal, Észak-Alföldön és Közép-Dunántúlon 0,2 százalékkal nőtt, Nyugat-Dunántúlon 3 százalékkal, Észak-Magyarországon 0,2 százalékkal csökkent.

A beutazás szempontjából meghatározó 10 legnagyobb piacunk mindegyikéről – Ausztriát és Nagy-Britanniát leszámítva – nőtt a szállodai vendégéjszakák száma. Közülük kiemelkedő, két számjegyű volt az orosz, az olasz, a román, a spanyol és a cseh vendégéjszakák számának emelkedése.


 

RevPAR foglaltság str Szállodaszövetség Trendriport
Kapcsolódó cikkek