Cégvilág

Ismét csúcson a hazai cégbedőlések száma

Már 4,14 százalékon áll a cégek bedőlési aránya, míg egy évvel korábban ez a szám „csak” 3,30 százalék volt. Ez azt jelenti, hogy egy éven belül 100-ból több mint 4 cég szűnik meg fizetésképtelenség miatt. Idén a végelszámolások száma közel duplája a tavalyi szintnek, azaz egyre többen döntenek a cégbezárás mellett – írja a Bisnode Csoporthoz tartozó nemzetközi cégminősítő, a Dun & Bradstreet Hungária Kft. (D&B) első féléves elemzésében.

2012 első félévében 4 százalékkal kevesebb vállalkozást alapítottak, mint 2011 első félévében.  Bár az év elején volt ugyan egy hirtelen emelkedés az új cégek bejegyzésében, a törvényi változásoknak és az új cégbejegyzési folyamatoknak, valamint a cégbejegyzés drágulásának köszönhetően mára a cégalapítások száma a 2011-es szint alá csökkent. Az év eleji nagy cégbejegyzési dömping és ennek hirtelen lecsengése annak köszönhető, hogy akik még csak fontolgatták a cégalapítást, előre hozták a cégbejegyzést.
 
Egyre több iparágban csökken a cégek száma, miközben a pénzügyi szektorban, a kommunális tevékenységgel foglalkozó vállalkozások körében és az egyéb szolgáltatások területén jelentős – 5 százalék feletti – cégszám-bővülés a jellemző.

Az átlagos fizetési határidő jelenleg 28 nap körül van Magyarországon. Ha az idei első félév adatait vetjük össze 2011 első félévével, akkor minimálisan ugyan, de csökkent is ez a szám, mely 2012 azonos időszakában még 29 nap volt. A Bisnode csoport partnerségen és ingyenes csatlakozáson alapuló fizetési tapasztalat programjának adataiból kiderül, hogy 2012 első félévében a számlák 54 százalékát határidőben (vagy maximum egy napos késéssel) kifizették a cégek, míg egy évvel korábban csupán a kiállított számlák 52 százaléka került határidőben kiegyenlítésre.

A cégek bedőlési, fizetésképtelenségi aránya sajnálatos módon folyamatosan emelkedik, és ismét negatív csúcsokat döntött. Míg a 2011 első féléve előtti 12 hónapban 3,30 százalék volt a cégek bedőlési aránya (felszámolási és csőeljárások cégszámhoz viszonyított arány), addig ma ez a szám már 4,14 százalék, ami soha nem volt még ilyen magas. Ráadásul még a bedőlési arány 3 hónapja csak a 4 százalék alsó határt verdeste, de most már jócskán a várakozások felett meghaladt azt. Idén a felszámolások száma 2012 első félévéhez képest 30 százalékkal emelkedett, és naponta 69 cég ellen indul fizetésképtelenség miatt eljárás. Ez a szám egy évvel korábban még csak 53 volt.

A fizetésképtelenségi eljárások (csőd, felszámolás) mellett a végelszámolások száma is jelentősen megemelkedett. Míg egy évvel korábban átlagosan naponta 63 cég ellen indult végelszámolás, addig 2012 első hat hónapjában 106 ilyen bejegyzés történik naponta. A végelszámolások száma jelentősen meghaladta idén a 2011-es szintet, azaz egyre többen döntenek cégük bezárása mellett.

 

 

D&B fizetésképtelenség bedőlés fizetési határidő felszámolás
Kapcsolódó cikkek