Cégvilág

Titokzatos cégek extra olcsó olajjal házalnak

A Reutersnek nyilatkozó cégvezetők szerint titokzatos kiscégek keresik meg az olajfelvásárló cégeket, hogy diszkont áron kínálják az iráni olajat, miután életbe lépett az uniós olajembargó Iránnal szemben.

Az EU július 1-én vezette be az olajembargót, ezzel büntetve Iránt, miután az ország nem engedett a nyugat nyomásának atomprogramja kapcsán. Teherán a múlt hónapban változtatott gyakorlatán és mostantól nem csak az állami cég, a NIOC, hanem magánvállalkozások is értékesíthetnek olajat. Az intézkedésnek meg is van az eredménye: a Reuters által megkérdezett olajimportőrök számtalan furcsa telefonhívást kapnak kiscégektől, amelyek olcsó olajat kínálnak és sok esetben azt is felajánlják, hogy hamis papírokat szereznek az iráni eredet eltitkolására.

 A hírügynökség nem csak Európán kívüli vállalkozókat talált: az egyik olcsó olajat kínáló hirdetést Olaszországban adták fel. A Salama and havi 1,2 millió hordónyi könnyű, illetve nehéz nyersolajat kínált Sidi Kerir kikötőből. A Reuters megkereste a céget, amelynek vezetője cáfolta, hogy foglalkoznának olajeladással és az iráni olajminisztériumhoz küldte a riportereket.

Az embargó bevezetése óta mintegy 50 százalékkal csökkent az iráni olajexport. Mivel az EU megtiltotta az iráni olajra vonatkozó biztosítások megkötését, az Európába szállító cégek leálltak az iráni olaj felvásárlásával. Kereskedők szerint emiatt mintegy 7 millió hordónyi, 700 millió dollár értékű olaj vesztegel Egyiptomban, a tulajdonosak pedig olcsón kínálják, azonnali feltankolásra. Az eladók hamis iraki származási okmányokat és ennek megfelelő fiktív árdokumentációt is ajánlanak. Sőt, áthidaló megoldásként a szállítók feltöltik a tankereket 75 százaléknyi iraki olajjal, majd Sidi Kerirben a maradék 25 százalékot már iráni olajjal pótolják – az ilyen szállítmányok bármilyen minőségi teszten átmennek és nem is kell bajlódni a származási okmányokkal.

olajimportőr embargó olaj iráni
Kapcsolódó cikkek