Cégvilág

Újabb fej hullott az Opelnél

A vezérigazgató előző heti távozása után további személyi változás történt az Opel német autógyárnál. Volker Hoff, a cég menedzsere is azonnali hatállyal távozik.

Előzőleg az Opel vezére, Karl Friedrich Stracke távozott. Hoff a hesseni rádiónak elmondta: nem ért egyet az új Opel-vezetés jövőbeni vállalati stratégiájával, ezért döntött úgy, hogy külön utat választ. Mint mondta, harag nélkül távozik a vállalattól, az Opelnél eltöltött két és fél év alatt sokat tanult. Az egykori államminiszter a kormányzati kapcsolatokért volt illetékes.

Harald Hamprecht, az Opel szóvivője megerősítette Hoff lemondását, ám a lépést nem akarta kommentálni, az utódról még nem született döntés. Hessen politikusai és szakszervezeti képviselői Stracke lemondása óta nyomatékosan figyelmeztették az Opel csúcsvezetését arra, hogy tartsa be a létrejött megállapodásokat, így a garanciákat az üzemek és a munkahelyek 2016-ig történő megtartására.

A Hessenschau információi szerint az Opel felügyelő bizottsága kedden rendkívüli ülést tart, amelyen dönt az igazgatóság új elnökéről. A posztra a legnagyobb esélyesnek Thomas Sedrant tartják, aki eddig az Opel stratégiai igazgatója volt. A vállalat csúcsán történt váltás után autóipari szakemberek kemény kurzusváltást jósoltak az Opelnél.

Tavaly a GM visszavonta a megbízást az Opel átszervezési tervének megalkotásában részt vevő AlixPartners tanácsadó cégtől. Februárban pedig egy másik iparági tanácsadó cég fejét, Sedrant bízta meg, hogy legyen az Opel igazgatóságában az üzemelésért, üzletfejlesztésért és a cégstratégiáért felelős igazgató. Egy szakszervezeti vezető úgy tájékoztatta a Reuters hírügynökséget, hogy az Opellel 2009 óta szoros üzleti kapcsolatban álló Sedranon látszott, nagyon szeretné átvenni a cég irányítását. Kevesebb mint három év alatt ő lehet a negyedik Opel-vezér.

Az Opel felügyelő bizottsága két héttel ezelőtt elfogadott egy 2016-ig szóló, középtávú fejlesztési tervet, de az igazi megtakarítás és átalakítási hullám csak 2016 után várható. Ekkor állítják le ugyanis a németországi Bochumban található Opel-gyárat és léptetik életbe a német szakszervezetekkel kötött megállapodásokat.

vezérigazgató volker hoff hessen Opel távozik
Kapcsolódó cikkek