Cégvilág

12 tonna görögdinnyét foglaltak le a nagybani piacon

A budapesti nagybani piac ellenőrzése során mintegy 15 tonna zöldséget és gyümölcsöt foglaltak le az ellenőrök - mondta Helik Ferenc, a Pest megyei kormányhivatal igazgató főállatorvosa csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Hozzátette: az élelmiszerlánc-felügyeletért és biztonságért felelős szakemberek 31 vállalkozást ellenőriztek, és hét esetben kellett intézkedniük. Lefoglaltak 2 tonna nektarint, 12 tonna görögdinnyét kivontak a forgalomból az eljáró növény- és talajvédelmi igazgatóság munkatársai, továbbá még fél-fél tonna paprikát és paradicsomot is lefoglaltak. A lefoglalt árukat megsemmisítették.

Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti ügyekért felelős államtitkára közölte: az akció annak az ellenőrzéssorozatnak a kezdete, amellyel a nagybani piacot meg kívánják tisztítani azoktól a nepperektől és viszonteladóktól, akik semmi mást nem tesznek, mint, hogy beülve az őstermelők közé egyrészt áron alul vásárolják fel a termékeket a becsületes magyar vidéki termelőktől, másrészt átcsomagolt külföldi eredetű terméket értékesítenek magyarként.

Helik Ferenc az ellenőrzés részleteiről elmondta még azt is: a várható bírság összege előreláthatólag meghaladja majd a 3 millió forintot. A lefoglalt és megsemmisített áru értéke pedig elérte az 1,2 millió forintot. Bognár Lajos, a VM élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkára mindehhez hozzátette: az ellenőrzésekkel a magyar áruk versenyképességét is javítani szeretnék.

 

megsemmisít görögdinnye lefoglal Nagybani Piac
Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek