Cégvilág

A Mol fizet, vagy kiszáll

Hamarosan eldől: tagja marad-e a Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. (Mol) a Nabucco gázvezeték konzorciumnak, vagy elbúcsúzik tőle, a jövő héten Bécsben ugyanis alaptőkeemelésről dönt a társulás igazgatósága. A Mol korábban jelezte, hogy nem finaszírozza tovább a projektet, azóta azonban sok minden megváltozott. Úgy tűnik, feltételekkel, de beszállhat a tőkeemelésbe.

„Ha a Mol nem finanszírozza tovább a Nabucco gázvezeték konzorcium működését, akkor elveszhet a társulásban lévő részesedése” – közölte a Bloomberggel a Nabucco egyik szóvivője. Sorin Keszeg emlékeztetett, hogy a Mol korábban már jelezte: mérlegeli a Nabuccóból való kivonulását.

A társaság kihátrálásáról először Orbán Viktor miniszterelnök beszélt néhány hónapja, majd az olajcég is jelezte, hogy a továbbiakban nem kívánja finanszírozni a konzorciumot. Mostanra ugyanis merőben rosszabbak a vállalkozás kilátásai – főleg, mert nincs biztos gázforrása -, mint akkor, amikor a konzorcium összeállt. Később Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója azt is mondta a Bloomberg összefoglalója szerint, hogy, ha kell, a Mol eladja a Nabuccóban lévő részesedését.

Csakhogy a cég eddig nem adott el semmit, ráadásául e nyilatkozatok még azt megelőzően hangzottak el, hogy kiderült: a Nabucco leegyszerűsített változata, a Nabucco West akár életképes is lehet, tovább, hogy a fő gázforrásnak ígérkező, azeri Sah Deniz 2 gázmezőért felelős konzorcium bejelentette: a Nabucco West azon két vezetéktársulás egyike, amelyek közül jövőre kiválasztja, melyik szállíthatja Európába a gázmező gázát.

Ám akármi is a kivonulás körüli helyzet, a jövő héten tiszta vizet kell önteni a pohárba. Sorin Keszeg szerint ugyanis Bécsben összeül a Nabucco konzorcium igazgatósága, hogy alaptőke-emelésről döntsön. Ha a Mol nem járul hozzá az emeléshez, vagyis a további kiadások finanszírozásához, akkor a konzorciumban lévő részesedése visszaszáll a konzorciumra.

A Nabucco finanszírozhatásáról kedden a BP vezérigazgatója, Robert Dudley azt mondta a Dow Jones hírügynökségnek, hogy a jövő év második negyedére várt azeri, vezetékválasztó döntés pénzügyi alapon fog születni. Robert Dudley álláspontja azért is fontos, mert cége üzemelteti az azeri Sah Deniz gázmezőt, vagyis ráhatása lesz arra, hogy a Nabucco West, vagy a rivális Transz-Anatólia (TANAP) kerül-e ki győztesen a versenyből. A BP-nek egyébként nemrég volt egy saját, a meglévő európai gázvezetékekre alapozó, azeri gázimport projekt javaslata, a SEEP, de az azeriek közölték, hogy ezt a megoldást nem támogatják. Ezt követően a BP jelezte, hogy a továbbiakban a Nabucco Westet támogatja.

A Molnak a többi részvényeshez hasonlóan 16,67 százaléka van a Nabucco konzorciumban. Partnerei az OMV, a Transgaz, a Bulgarian Energy Holding, a Botas és az RWE.

Mol: garanciákat várunk

„A tőkeemelés megszokott dolog, nem továbblépésről van szó, a Nabucco cég működését eddig is így finanszírozták a tulajdonosok. Az sem új, hogy nem vagyunk maradéktalanul elégedettek a Nabucco vállalat eddigi eredményével és működési hatékonyságával, ezért annak idei költségvetését csak feltételekkel tudjuk támogatni. Csak úgy látunk lehetőséget az együttműködésre, ha egyúttal a garanciákat is látjuk befizetéseink megtérülésére, vagy a működési költségek átalakítására.

E szempontból megnyugvással vettük, hogy a társaság racionalizálta a terveit és a rövidebb és racionálisabb Nabucco West koncepciót dolgozta ki. A döntés korábbi álláspontunkat is igazolja, miszerint az eredeti, hosszú Nabucco koncepció nem volt gazdaságilag megvalósítható, míg egy felülvizsgált, rövidebb és kisebb kapacitású vezeték életképes lehet.

Ezért is adtuk előzetes és feltételes jóváhagyásunkat, hogy a Nabucco Nemzetközi Konzorcium (NIC) sikerrel tudjon pályázni a Shaz Deniz 2-es konzorciumnál.

Fontos leszögezni, hogy Magyarország Európa egyik legbiztonságosabb gázellátásával rendelkezik a stratégiai tárolóknak köszönhetően. A biztonságot tovább erősítheti, ha megvalósul az úgynevezett déli energiaellátási folyosó, amiben a Mol-csoport aktív és elkötelezett szerepet játszik. A folyosó egyik lehetséges megoldása pedig a Nabucco West” – áll a kérdésünkre összeállított válaszban.

E szempontból megnyugvással vettük, hogy a társaság racionalizálta a terveit és a rövidebb és racionálisabb Nabucco West koncepciót dolgozta ki. A döntés korábbi álláspontunkat is igazolja, miszerint az eredeti, hosszú Nabucco koncepció nem volt gazdaságilag megvalósítható, míg egy felülvizsgált, rövidebb és kisebb kapacitású vezeték életképes lehet.

Ezért is adtuk előzetes és feltételes jóváhagyásunkat, hogy a Nabucco Nemzetközi Konzorcium (NIC) sikerrel tudjon pályázni a Shaz Deniz 2-es konzorciumnál.

Fontos leszögezni, hogy Magyarország Európa egyik legbiztonságosabb gázellátásával rendelkezik a stratégiai tárolóknak köszönhetően. A biztonságot tovább erősítheti, ha megvalósul az úgynevezett déli energiaellátási folyosó, amiben a Mol-csoport aktív és elkötelezett szerepet játszik. A folyosó egyik lehetséges megoldása pedig a Nabucco West” – áll a kérdésünkre összeállított válaszban. -->

nabucco west seep tanap Orbán Viktor Nabucco Hernádi Zsolt Mol BP Robert Dudley
Kapcsolódó cikkek